Raportul de activitate al lui Kovesi: 37 de demnitari condamnaţi definitiv, 68 trimişi în judecată

9 Iulie 2018
Raportul de activitate al lui Kovesi: 37 de demnitari condamnaţi definitiv, 68 trimişi în judecată
Raportul de activitate al lui Kovesi: 37 de demnitari condamnaţi definitiv, 68 trimişi în judecată

Laura Codruţa Kovesi a publicat, luni seară, raportul de activitate în calitate de procuror-şef al DNA, în perioada mai 2013-iulie 2018, în document fiind prezentate obiectivele atinse, trimiterile în judecată şi condamnările. Kovesi spune că DNA a devenit model pentru multe ţări.

 

 

„Prezentul document prezintă activitatea pe care am desfăşurat-o pe perioada deţinerii funcţiei de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în perioada 15 mai 2013 – 05 iulie 2018. În cadrul procedurilor de numire în funcţie în mai 2013 şi de reinvestire în funcţie în luna mai 2016, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a verificat şi aprobat principalele măsuri manageriale dispuse sau propuse prin proiectele de management, astfel că acestea au fost implementate în cadrul activităţii manageriale şi vor fi prezentate. Obiectivele stabilite prin proiectele manageriale de procuror şef au fost îndeplinite până în acest moment. Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit în ultimii 5 ani o structură eficientă, pro activă şi care îşi îndeplineşte rolul instituţional de a investiga cauze de corupţie la nivel înalt şi mediu”, se arată în documentul publicat de Laura Codruţa Kovesi.

De asemenea, în sursa citată se mai arată că, în cei cinci ani de mandat, a crescut anual numărul rechizitoriilor, numărul inculpaţilor trimişi în judecată, numărul demnitarilor investigaţi şi a crescut valoarea măsurilor asiguratorii dispuse.

„În ultimii 5 ani DNA a trimis în judecată 68 demnitari: 14 miniştri şi foşti miniştri, 39 deputaţi, 14 sentori şi 1 membru al Parlamentului European. Dintre aceştia au fost condamnaţi definitiv 37, după cum urmează: 9 miniştri şi foşti miniştri, 21 deputaţi, 6 senatori şi 1 membru al Parlamentului European. În aceeaşi perioadă de timp valoarea măsurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde Euro. Procentul de achitări s-a menţinut la 10% fiind sub media europeană.  Câştigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie a aplicat legea în mod egal, nu a avut şi nu are reţineri în a atinge vârful piramidei reţelelor de corupţie, indiferent de apartenenţa politică sau calitatea oficială a persoanelor cercetate şi indiferent de averea deţinută de aceştia. Direcţia Naţională Anticorupţie a devenit un model în lupta anticorupţie pentru mai multe ţări din regiune. În Raportul anticorupţie al Uniunii Europene publicat în 2014, DNA este prezentată drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene”, se mai arată în raportul de activitate al Laurei Codruţa Kovesi.

 
 


Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
johnneil
10 Jul 10:27
Trebuie sa recunoastem ca este ENORM de putin intr-o perioada de 5 ani si la proportiile jafului care a fost si inca este in Romania. Trebuie adaugat si dosarele achitate, clasate, pitite. De prejudiciile recuperate nu mai amintim nimic. Deci sa uram un SUCCES mai rasunator urmatorilor procurori care vor urma in aceasta institutie.
Ce frumos era daca isi dadea ea demisia ziua urmatoare in care se stabilise sa nu mai fie ea in fruntea DNA-ului. Dar in Romania inca nu sa inventat demisia din functiile grele. Se considera ca ei nu gresesc nici-odata. Scapa si tara de un stres gratuit. Oricum s-a ajuns la acelasi rezultat.
Răspunde
0 0
tyui
10 Jul 16:36
3 Asa este. Foarte putin. Ciudat este ca dupa atat timp de activitate a institutiilor de forta, exista oameni in RO care sustin ca se fura ca in codru, la scara mare. Asta este reflexia activitatii DNA, nu numarul de dosare. I-as fi intrebat pe suporterii de pe scari daca au in fisa postului activitatea asta si daca sunt si platiti pentru asta. De la bugetul de stat. Procurorii sunt angajati ai statului. Ei lucreaza pentru stat si au grija ca legea statului sa fie aplicata sau sa fie judecati cei care o incalca. Astefl ei raporteaza activitatea catre un reprezentant al statului. Instrumentarea dosarelor este activitatea in care nu trebuie sa se implice altcineva. Aici e confuzia. Activitatea lor este independenta, in sensul de mai devreme, nu ei insisi, fata de stat, adica fata de angajator.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?