Prima rachetă spaţială românească va fi lansată zilele următoare

30 Octombrie 2009
Foto: RTV
Foto: RTV
Prima rachetă românească va fi lansată, zilele următoare, de la bordul unei nave militare. Coordonatorii proiectului au urcat vineri racheta la bordul unei nave care a plecat în largul Mării Negre. Lansarea va avea loc într-o zi cu soare, la propriu, pentru că este nevoie de energie solară.

Odată ajunsă în larg, racheta va fi asamblată şi pregătită de lansare. Până la înălţimea de lansare va fi transportată de un balon cu aer cald. Balonul va fi întins pe suprafaţa mării, iar soarele îl va încălzi.

"Balonul are volum echivalent a 22 de blocuri cu 10 etaje, puse aşa, unul lângă altul. E cel mai mare balon solar din lume", a spus Dumitru Popescu, coordonatorul proiectului.La acest proiect, cercetătorii au lucrat timp de 20 de ani. Motorul rachetei este o concepţie 100% românească.

"Combustibilul de fapt se bazează pe o soluţie ingenioasă a acestor cercetători: este apă oxigenată într-o proporţie de 70%, foarte puternică", a precizat Sorin Learschi, de la Comandamentul naval.

"Urmărim un dublu obiectiv: primul este acela de a lansa prima rachetă spaţială românească, iar al doilea obiectiv este acela de a realiza prima lansare în cadrul competitţei de 30 de milioane de dolari, Google Lunar X Prize", a declarat Dumitru Popescu.

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică se bate cu alte 16 echipe în competiţia americană de astronautică, Google Lunar X Prize.

Subiecte pe aceeași temăSursă: Realitatea TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?