Prima Casă 2020. Decizia de ultimă oră luată de Senat!

18 Septembrie 2019
Prima Casa 2020
Prima Casa 2020

Prima Casă 2020. Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru modificarea programului "Prima Casă". Propunerea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, prevede reducerea cu un punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii. Astfel, acest program devine unul social, care se aplică doar în cazul famiilor cu venituri reduse. Pentru a fi puse în aplicare, modificările aduse proiectului au nevoie și de votul Camerei Deputaților.

Prima Casă 2020. Senatul a aprobat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima casă”, precum și pentru aprobarea unor măsuri de aplicare acestuia.

Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi „pentru” și 10 abțineri.

Cum se schimbă programul "Prima Casă". Ce șanse mai ai să îți iei o locuință

Prima Casă 2020. Proiectul propune:

• Modificarea titulaturii Programului „Prima casă 2020” în programul "O familie, o casă".

• Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului: la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;

 pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

• Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

• Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.

• Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

 reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

 reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

• Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Senatul a votat impozitarea pensiilor speciale

Prima Casă 2020. Inițiatorul proiectului este Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Proiectul a fost adoptat în Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?