Premieră istorică: Gazprom a făcut publice cantităţile de gaze ce tranzitează România

9 Decembrie 2015
Gazprom
Gazprom
FOTO: www.bloomberg.com

Pentru prima dată în istorie, ruşii au dezvăluit unul din secretele lor comerciale cele mai bine păzite: cantităţile zilnice de gaze care tranzitează România, în drumul lor către ţările UE din sudul Europei. Totuşi, situaţia nu este prezentată la zi de către operatorul românesc de transport Transgaz, ci cu două zile întârziere. Fiecare român poate vedea acum, zilnic, situaţia fluxurilor ruseşti de gaze către Europa, via România.

 

Gigantul rusesc Gazprom a cedat presiunilor UE şi a fost de acord să facă publice cantităţile zilnice de gaze care ajung în UE. În consecinţă, pentru prima dată în 40 de ani, de când România a devenit ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, avem o situaţie a cantităţilor ce trec prin România pentru a ajunge în ţările de destinaţie, date centralizate de Transgaz, e adevărat, cu un decalaj de două zile, notează economica.net.

„Publicăm datele de tranzit pentru că am obţinut aprobare în acest sens de la ruşi. UE  a negociat, în ultimul timp, mai multe aspecte cu Gazprom, printre care şi transparentizarea fluxurilor de gaze către Europa. Este o decizie istorică”, spune Petru Văduva, director TransgazAici puteţi vedea, în premieră, cantităţile de gaze ruseşti ce tranzitează România, valabilă cu două zile în urmă. Astfel, se poate vedea că, luni, 7 decembrie, prin punctul de fontieră cu Ucraina, Isaccea, intrau în România 765.000 de MWh de gaze. Pe la Negru Vodă, graniţa cu Bulgaria, ieşeau 769.000 de MWh, diferenţa reprezentând-o consumul tehnologic.

Până în prezent, la fluxurile de gaze de pe Tranzit 1, 2 şi 3 Isaccea – Negru Vodă era permanent trecută eticheta Confidenţial.

 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?