Președintele CCIR: Legea parteneriatului public – privat ar aduce investiții din afara UE în România

18 Mai 2016

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a explicat, în direct la Realitatea TV, că Legea parteneriatului public – privat ar reprezenta un mecanism de aducere a investițiilor din afara Uniunii Europene în România.

“Legislația, ca de obicei, există lege la lege, există ordonanță la lege, nu există un tot unitar, un cadru legislativ pentru simplificarea vieții unui agent economic. Nu spun de legislație care lipsește... Sunt parlamentari care au confirmat ce am spus eu, faptul că există o Lege a parteneriatului public-privat. Îl rog pe Cioloș să îi roage pe parlamentari să deschidă un sertar. Pentru că Legea există, există Legea holdingului tot la păstrat. Nu sunt pe agenda Parlamentului”, a spus Daraban.

Acesta este de părere că România ar trebui să urmeze modelul economic pe care l-a adoptat Polonia.

“Legea parteneriatului public-privat, pentru noi, ar reprezenta un mecanism de aducere a investițiilor din afara UE către România. Vorbim de Americi, vorbim de extrem Orient. Însă implică și garanții în plus față de ce ar cere un investitor din Austria sau Olanda”, a susținut președintele CCIR.

“Cred că alta este perspectiva unui american, unui japonez, unui chinez vizavi de investițiile în România. E nevoie de acele garanții suplimentare, iar legea parteneriatului public-privat poate fi un mecanism. La o adică, există și plagiat pozitiv. Putem copia o lege care funcționează bine într-o țară fostă comunistă, membră a UE, care are și ea parteneriat strategic cu SUA, vorbim de Polonia”, a continuat acesta.Totodată, Mihai Daraban a semnalat și problema exportatorilor români, arătân că din primii 100 de exportatori din România doar trei sunt cetățeni ai țării noastre.

“Ierarhia competitorilor se păstrează. Deja se simte față de anul trecut. Agenții economici văd o mai mare amenințare din partea multinaționalelor. O mică diferență. Vedeți, avem 22.146 de exportatori în România. Primii 100 de exportatori fac 49,8% din exportul României. Din primii 100 sunt 3 români. Restul sunt străini. Trebuie să recunoaștem, să ne uităm la anii `90, începutul anului 2000, când nu exista capital străin în România și ne-am cam bătut joc. Purtăm și noi, într-un fel sau altul, o vinovăție cu ceea ce se întâmplă cu capitalul autohton”, a conchis președintele CCIR.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?