Poziția PSD la decizia CCR de schimbare a completurilor

7 Noiembrie 2018
Război total în CEx PSD
Război total în CEx PSD

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, a declarat miercuri, după decizia CCR, că "există o lege şi Înalta Curte trebuie să o respecte".

CCR a decis miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători. 

"Eu v-am spus aşa, că până şi Înalta Curte trebuie să respecte legea. Dacă Parlamentul în această vară a stabilit un lucru, cum se compun completurile, nu poate pe lângă lege un colegiu de conducere, condus la un moment dat de doamna Stanciu, care eu cred că trebuia să se abţină sau să nu participe la dezbatere, am înţeles că a fost acolo şi a condus, e nepermis, adică în lege e precizat foarte clar că atunci când în completul acesta de 5 toţi 5 trebuie să fie traşi la sorţi. Dacă cumva şeful de secţie, vicepreşedintele sau preşedintele fac parte din complet, automat vor conduce completul. Dacă noi am dat o lege şi am spus că din 23 iulie acest an a intrat în vigoare şi trebuia să se constituie completurile prin tragere la sorţi la ÎCCJ, nu credeţi că şi Înalta Curte ar trebui să respecte o lege? Din câte ştiu eu, din 2014 ar fi trebuit, odată cu mica reformă, ar fi trebuit să intre în vigoare această prevedere cu tragerea la sorţi şi cu completurile de 5, pentru că altfel, aşa cum am stabilit noi la un moment dat în Codul de procedură penală, şi exista şi până acum, chiar există o cauză de revizuire a dosarelor de nelegalitatea compunerii completelor", a spus Iordache la Palatul Parlamentului.

Întrebat ce se va întâmpla cu dosarele pe rol şi cum vor fi afectate în urma deciziei CCR, Iordache a spus că aşteaptă motivarea Curţii, pentru că nu a văzut decât comunicatul.

"Dar au fost o serie întreagă de români care au avut de suferit printr-o compunere nelegală. Şi ca o concluzie, e aceea că dacă avem o lege şi Înalta Curte trebuie să o respecte. Acel regulament şi acel colegiu şi ce au dumnealor acolo trebuie să fie în concordanţă cu legea. (...) Comunicatul a spus că se aplică de îndată (decizia CCR-n.r.), asta înseamnă că aceste dosare care se află pe rol acum, fără îndoială trebuie toţi cei 5 să fie traşi la sorţi, iar dosarele care au fost soluţionate, fără îndoială, dau posibilitatea celor nemulţumiţi să solicite în instanţă faptul că acel complet a fost nelegal constituit", a menţionat Iordache.

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
MihaiD
08 Nov 14:52
Madam Denise Rifai, am incercat sa ignor accesele de prostie si prosteala, enervante, care te caracterizeaza si sa-ti suport emisiunea pentru anumiti invitati interesanti, dar se pare ca joci la doua capete si te-ai intrecut pe tine insati cu Chirieac si Pieleanu, doi imbuibati care-ti fac sila. Analizandu-te mai bine, nu ai aspect de femeie de casa, ci de dama de consumatie! Ceea ce nu apreciaza decat un anumit gen de oameni de joasa calitate .
Răspunde
0 0
Florin
07 Nov 19:36
Cine il cheama pe porcul asta de Bogdan Chirieac? Cred ca e alt post sau ni s-a parut ca este alt post. Dati-va arama pe fata!
Răspunde
0 0
Mihai
07 Nov 19:27
Domnule Gusa, daca vine Bogdan Chirieac la realitatea si spune ce spune in apararea infractorilor, abandonez acest post ca si pe b1. Zici ca iti este si prieten. Cine se aseamana se aduna.
Succes alaturi de infractori si de dragnea. Va veti duce in cap. Sictir!
Răspunde
0 0
ICCJ,respectati constituția,boieri dumneavoastră !
07 Nov 17:59
Eu nu sunt un jurist prea mare,cum are PNL,dar simpt că ceva e funciar in neordine.De ce demnitarii se judecă intr-un singur g r a d de jurisdictie?Completele de la ICCJ sunt din aceeasi instanta egală în grad cu ea însăși.Dacă mai adaogi un judecător doi,și aia cu sarcini,nu faci decât un complet neconstituțional/ nu zic securistic/ ca ,prin asta nu ridici gradul instantei.Deci judecati demnitarii ca si cum m-ați judeca pe mine ,un Gâgă ,cu o singură calitatea ,de dublu cetățean ,român si cetățean UE/deci pot fi batjocorit si de UE,nu ?/
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?