Polonia îşi va construi până în 2020 una sau două centrale nucleare

13 Ianuarie 2009
Foto: noticias.biboz.net
Foto: noticias.biboz.net
Guvernul polonez intenţionează să construiască una sau două centrale nucleare până în 2020, pentru a asigura securitatea energetică a Poloniei, care importă din Rusia aproape 45% din gazul pe care îl consumă. Anunţul a fost făcut marţi de premierul Donald Tusk.
După o reuniune de Guvern, Tusk a declarat că se estimează că în 2020 curentul electric va fi furnizat de una sau două centrale nucleare.

Polonia nu are în prezent nicio centrală nucleară şi 94% din curentul consumat este produs de termocentrale pe cărbune.În ceea ce priveşte tehnologia necesară, Polonia va coopera cu Franţa şi Coreea de Nord, a dat asigurări şeful Guvernului.

Guvernul a ales deja nouă posibile locuri de construcţie şi continuă analizele privind mediul şi logistica, a precizat el. Potrivit lui Tusk, cel mai bun loc este regiunea Zarnowiec, din apropiere de Gdansk, în nordul ţării, unde începuse construcţia unei centrale nucleare de tip sovietic în anii '70, care a fost abandonată, însă, ulterior.

Pe fondul crizei gazului ruso-ucrainene, care afectează şi Polonia, Tusk a anunţat şi o accelerare a construcţiei un port pentru vasele ce transportă metan, la Swinoujscie, în nord-vestul ţării. De asemenea, Polonia va încheia în curând acorduri de livrare de gaz natural lichefiat cu Qatarul şi Kuweitul.  

Pentru a-şi diversifica sursele de energie, Varşovia intenţionează să construiască şi noi conexiuni cu sistemele de gazoducte din Germania şi Danemarca şi cu terminalul austriac de la Baumgarten.

Polonia, care îşi acoperă 30% din consumul de gaz din producţia proprie, ia în calcul posibilitatea de a o creşte, construind până în 2013 un nou punct de extracţie.

Guvernul urmează să suplimenteze şi capacităţile naţionale de stocare a gazului, de la 2,36 miliarde de metri cubi în prezent la patru miliarde. Cheltuielile vor fi acoperite în principal din fonduri europene, a afirmat Tusk.Sursă: NewsIn

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?