Pogea nu exclude majorarea TVA în viitor pentru a se încadra în ţintele de deficit bugetar

6 Octombrie 2009
Foto: cotidianul.ro
Foto: cotidianul.ro
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, nu exclude o eventuală creştere a taxelor în viitor, pentru ca România să se poată încadra în ţintele de deficit bugetar convenite cu organismele internaţionale, făcănd explicit referire la TVA, care este în prezent de 19%.
"Nu exclud majorarea TVA. Pentru viitor trebuie să discutăm despre reformarea veniturilor, cota unică, impozitul pe profit şi impozitul pe profit, şi de necesitatea ca dezvoltarea economiei acestei ţări să se facă pe baza veniturilor din economie cu încadrarea în deficite. Dacă va trebui să o aplicăm (creşterea TVA, n.r.), vom vorbi cu experţii", a declarat Pogea, întrebat fiind dacă Guvernul analizează posibilitatea creşterii taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Ministrul a amintit că România are are una dintre cele mai mici ponderi a venituri publice în produsul intern brut, de 31-32%, cu circa 7% din PIB sub media Uniunii Europene."Ne vom gândi la o mai bună colectare, vor face parte dintr-un pachet de reformă", a mai spus Pogea.

Mai devreme, Pogea declara că Executivul poate avea în vedere "o reformă a veniturilor", sugerând că în acest caz TVA ar putea fi majorată, iar nivelul cotei unice va fi menţinut.

"Putem avea în vedere inclusiv o reformă a veniturilor, pentru că face parte din pachetul de reformă. România  are cel mai scăzut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung în jur de 40%. Va trebui să facem această consolidare fiscală, iar dacă va trebui să luăm una dintre măsuri, vom păstra în continuare cota unică (...) şi, dacă este posibil ca (la n.r.) una dintre taxe, în special TVA, să ne rezulte că avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat Pogea, întrebat dacă are în vedere majorarea TVA.

Întrebat dacă în construcţia bugetară pe anul 2010 ar putea fi introdus un nivel majorat al TVA, ministrul a spus că rămâne de văzut dacă nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi susţinut de actualele venituri bugetare.

Subiecte pe aceeași temăSursă: NewsIn

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?