PNL: Zgonea, Tăriceanu şi PSD să respecte legea, moţiunea de cenzură trebuie prezentată luni

14 Mai 2014
PNL: Zgonea, Tăriceanu şi PSD să respecte legea, moţiunea de cenzură trebuie prezentată luni
PNL: Zgonea, Tăriceanu şi PSD să respecte legea, moţiunea de cenzură trebuie prezentată luni

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, miercuri, că moţiunea de cenzură iniţiată de liberali trebuie să fie prezentată luni în plenul celor două Camere ale Parlamentului, solicitând PSD şi şefilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să respecte prevederile Regulamentului.

"Cerem, în temeiul Constituţiei şi al Regulamentului, PSD, celor doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului să nu mai fugă de moţiune, să nu se mai ascundă în spatele unor interpretări, chichiţe şi proceduri şi moţiunea să fie citită luni în Parlament şi dezbătută săptămâna viitoare. (...) L-am văzut pe Tăriceanu în prima etapă spunând că nu se poate până luni (organizarea Birourilor Permente reunite, n.r.), după care l-am văzut şi pe Zgonea că şedinţa Camerei s-a suspendat din lipsă de cvorum, dar s-au gândit ei cum să mai facem o şmecherie, hai repede să convocăm, profităm de faptul că e marţi ora 18.00, că au început să plece toţi, că le-am zis că nu facem Birou şi acum ne răzgândim şi facem repede pe picior. Asta nu este parlamentarism, e o şmecherie tipic pesedistă", a declarat Pocora.

Ea a precizat că în Regulamentul celor două Camere ale Parlamentului, precum şi în Constituţie, se precizează că prezentarea moţiunii de cenzură se face în maximum cinci zile de la depunerea documentului, care a avut loc marţi.

Totodată, purtătorul de cuvânt al PNL a susţinut că parlamentarii partidului se vor mobiliza pentru ziua de luni pentru a fi prezenţi la o eventuală şedinţă de plen.

Viceliderul grupului deputaţilor PNL, Răzvan Mironescu, a precizat că şedinţa conducerii celor două Camere ale Parlamentului a fost convocată cu aproximativ două ore înainte, fapt pentru care a fost imposibilă mobilizarea membrilor celor două foruri pentru a asigura cvorumul.Mironescu a precizat că şedinţa Birourilor Permanente reunite ar fi trebuit să aibă loc în termen de 24 de ore de la momentul depunerii moţiunii de cenzură.

"Puterea a dorit şi a căutat prin artificii procedurale amânarea cât mai mult a deciziei privind prezentarea moţiunii şi, respectiv, a dezbaterii acesteia, fapt care arată că moţiunea de cenzură iniţiată de PNL este un motiv de teamă pentru actuala putere. Cunoscând conţinutul acesteia, au temeri privind rezultatul votului din Parlament", a mai afirmat deputatul PNL.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului nu a avut cvorum, motiv pentru care nu a putut fi stabilită data dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiată de PNL, acest lucru urmând a fi tranşat luni.

"Nici măcar colegii care fac parte din grupurile politice parlamentare nu au venit la Biroul Permanent, pe cale de consecinţă Birourile Permanente reunite nu au cvorum. În conformitate cu Regulamentul, cvorumul la Birourile Permanente reunite este de 14 din cei 26. Dacă colegii mei din opoziţie veneau toţi, atunci nu mai aveam nicio problemă şi astăzi puteam să stabilim în cinci zile, aşa cum ne obligă Regulamentul, să facem o şedinţă de plen în care să fie citită moţiunea. Pentru că nu avem această posibilitate am decis şi voi face toate diligenţele ca lunea viitoare, la ora 12.00, membrii Birourilor Permente reunite să fie convocaţi", a declarat Zgonea.

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a depus marţi moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, semnată de parlamentari PNL, PDL, PPDD şi PMP, la conducerea celor două Camere ale Parlamentului.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Votul asupra moţiunii de cenzură este secret cu bile.Sursă: Mediafax

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
daniel
15 May 21:44
psd a mintit si a pacalit milioane de romani,folosindu-se de voturile obtinute pt USL.nu au caracter.cand usl s-a rupt,psd trebuia sa urmeze pnl si sa dea dovada de caracter pentru ca impreuna au obtinut voturile a milioane de romani.acum psd tine cu dintii de pozitia pe care o are pentru a nu mai pleca de la putere si de a-si bate joc in continuare de romani.
Răspunde
0 0
ilarie
15 May 20:20
PDL-ul se comporta la fel ca PDL-ul când vine vorba de dezbateri in Parlament,jongleaza si dribleaza,poate poate,nu se mai dezbate.
Răspunde
0 0
Un roman
15 May 20:18
Reprezentantii in Parlament fac tot posibilul ca aceasta motiune sa nu fie dezbatuta mai ales in perioada campaniei pentru a nu se produce subiecte toxice, daunatoare guvernarii actuale.Prin acest comportament politic, se formeaza un precedent care va permite celor de la putere sa amane ori de cate ori vor, prezentarea unor motiuni nedorite. PNL demonstreaza ca este principalul partid de opozitie si singura forta politica capabila sa opreasca PSD in incercarea de a pune mana pe toata puterea din Romania.
Răspunde
0 0
Berequet Alex
15 May 20:15
PNL demonstreaza ca este principalul partid de opozitie si singura forta politica capabila sa opreasca PSD in incercarea de a pune mana pe toata puterea din Romania. Prin aceasta motiune de cenzura, premierul este chemat sa dea socoteala in fata reprezentantilor cetatenilor.
Răspunde
0 0
Rose
15 May 19:07
Mai intai, dl. Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a luat legatura cu dl. Zgonea care i-a spus ca proxima data la care poate sa asigure cvorumul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor este “abia luni, saptamana viitoare”. La nici o ora distanta, tot dl. Tariceanu s-a razgandit si a spus ca “avand in vedere faptul ca a fost depusa motiunea” s-a consultat cu acelasi domn Zgonea care a fost de acord cu convocarea Birourilor Permanente reunite marti. Este evidenta intentia vadita a Puterii de a amana, prin orice mijloace, dezbaterea rapida a motiunii de cenzura. Observand, probabil, ca e mult prea la vedere prima tactica aleasa, dezvaluita involuntar de dl. Tariceanu, PSD a recurs la o a doua strategie extrem de parsiva: convocarea intempestiva a Birourilor Permanente ale celor doua Camere.
Răspunde
2 -1
Alexa Alexandra
15 May 13:19
PNL demonstreaza ca este principalul partid de opozitie si singura forta politica capabila sa opreasca PSD in incercarea de a pune mana pe toata puterea din Romania. Prin aceasta motiune de cenzura, premierul este chemat sa dea socoteala in fata reprezentantilor cetatenilor.
Răspunde
2 -1
Mr M
15 May 12:57
E momentul sa iasa la suprafata faptul ca USL nu mai exista iar PNL este singurul partid de dreapta cu adevarat!!!
Răspunde
0 -2
laura
15 May 12:49
Domnii Zgonea si Tariceanu stiau f.bine ca o astfel de convocare nu are nici un fel de sanse de reusita intr-un timp atat de scurt.
Răspunde
2 -1
Catalin
15 May 12:23
A inceput circul iar noi platim sa fim spectatori.Din pacate acestia sunt oamenii care vor sa conduca Romania.Ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a vota.PNL si presedintele Crin Antonescu sunt demni sa conduca aceasta tara.
Răspunde
2 -1
Aadela adela
15 May 12:01
PNL demonstreaza ca este principalul partid de opozitie si singura forta politica capabila sa opreasca PSD in incercarea de a pune mana pe toata puterea din Romania.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?