Planeta bizară pe care există apa necesară vieții

10 Iunie 2019

Cercetătorii au descoperit o nouă exoplanetă cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație, care se pare că ar conține apa necesară vieții. Cu toate că colectarea informațiilor despre exoplanete este o sarcină dificilă, cercetătorii au găsit o modalitate.

Detectarea exoplanetelor și analizarea acestora este dificilă din cauza faptului că lumina de la steaua gazdă acoperă lumina exoplanetei, ceea ce face ca aceasta să fie foarte greu de detectat, chiar și cu ajutorul telescopului.

Însă, o echipă de cercetători de la Observatorul Keck, a reușit să depășească barierele observării exoplanetelor și mai mult decât atât, a reușit să descopere apa
în atmosfera unei planete aflate la o distanță de 179 de ani lumină.

Cercetătorii au descoperit apă pe suprafața unei exoplanete

Exoplaneta a fost denumită HR 8799 c și face dintr-un sistem solar, HR 8799, cu mai multe planete, precum: HR 8799 b, d și e. În plus, steaua este veche de 30 de milioane de ani. Însă, ceea ce i-a fascinat pe cercetători sunt proprietățile sale bizare.

În 2008, oamenii de știință au anunțat că au observat în mod direct trei exoplanete în jurul stelei – HR 8799 b și d – cu ajutorul telescoapelor Keck și Gemini. Mai târziu, în 2010, au anunțat descoperirea cele de a patra planete, HR 8799 e.Exoplaneta HR 8799 c este un gigant gazos, care are o masă de șapte ori mai mare decât a planetei Jupiter, ca să-ți faci o idee.

Pe lângă prezența apei pe suprafața acesteia, cercetătorii au mai observat și lipsa metanului. Toate aceste observații au fost publicate în Jurnalul Astronomic, autorul principal fiind Ji Wang, fost doctorand la Caltech și profesor asistent la Universitatea de Stat din Ohio.

HR 8799 este primul sistem cu mai multe planete care a fost direct observat, până în prezent. Însă, cercetătorii cercetează în continuare și compoziția chimică a altor exoplanete din constelația Pegasus.

Sursa

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?