Pinguinii imperiali, amenințați de încălzirea Antarcticii

1 Iulie 2014

Schimbările climatice ar putea reduce populația de circa 600.000 pinguini imperiali a Antarcticii, cu cel puțin o cincime până în anul 2100, sugerează un studiu publicat în revista Nature Climate Change, citat de BBC, potrivit AGERPRES.

Principala amenințare pentru pinguini provine de la schimbările survenite în calota de gheață a Antarcticii, care vor afecta creșterea și hrănirea lor.

Potrivit studiului, dinamica va diferi de la o colonie la alta de pinguini, dar este de așteptat ca toate să fie în declin până la sfârșitul secolului.



Cercetătorii americani, britanici și olandezi au îndemnat guvernele să includă aceste păsări pe lista celor pe cale de dispariție, fapt care ar putea impune restricții cu privire la turism și pescuit.

Echipa de cercetători condusă de Stephanie Jenouvrier de Institutul Oceanografic Woods Hole (SUA), a declarat că populația mondială de pinguini imperiali va scădea, probabil, între 19 și 33% față de nivelul actual, mai scrie BBC.

Ea a afirmat că pinguinii "se vor confrunta, în viitorul previzibil, cu posibila lor extincție, de-a lungul unei părți semnificative din aria lor de răspândire".

Cercetătoarea a menționat că unele colonii de pinguini imperiali din Marea Ross din Antarctica ar putea ajunge la declin mai târziu decât altele deoarece starea gheții marine este încă potrivită pentru ei.

Crearea unei zone maritime protejate în Marea Ross ar putea ajuta la evitarea dispariției acestor păsări și la punerea în aplicare a strategiilor necesare pentru conservare și diminuarea gazelor cu efect de seră, consideră Stephanie Jenouvrier.

Pentru a se alimenta, tinerii pinguini imperiali trebuie să plece din colonie luni de zile, să călătorească pe distanțe lungi pentru a ajunge la apă deschisă, acolo unde se găsește hrana, cum este krill-ul. Ei sunt dependenți de existența unei suprafețe optime de întindere de gheață din multe motive, inclusiv pentru a-și găsi adăpost față de animale de pradă pe perioada deplasării în căutarea hranei, scrie BBC.

De asemenea, modificările calotei de gheață pot afecta semnificativ abundența krill-ului, sursa de hrană primară a pinguinilor imperiali și o specie decisivă în lanțul trofic din Antarctica.

În același timp, o mai mare acoperire cu gheață este benefică pentru krill, însă părinții micilor pinguini imperiali trebuie să meargă mai mult, până la marea deschisă, pentru hrană.

"Există un promontoriu de mușchi de pământ pentru gheață și pinguinii imperiali", a declarat pentru Reuters, Phil Trathan, expert la British Antarctic Survey (BAS), citat de BBC.

El a spus că este neclar dacă păsările se pot adapta mai ușor la urcarea pe teren sau pe gheață. Patru colonii de pinguini imperiali au fost recent descoperiți pe straturi de gheață deasupra nivelului marii, acolo unde ghețarii se revarsă spre terenul acoperit cu mușchi de pământ.

Măsurători din satelit ale întinderii de gheață din Antarctica au arătat că acoperirea pe timp de iarnă a atins niveluri record. Cu toate acestea, modelarea climatică pe computer estimează că aceasta tendință se va inversa în viitor, în condițiile încălzirii Antarcticii, mai notează BBC.

Subiecte pe aceeași temă



Sursă: AGERPRES

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?