Pensiile speciale pentru aleşii locali revin. PNL îşi retrage semnăturile după scandal

13 Martie 2018

Parlamentarii nu au uitat de aleşii locali. Astfel, deputaţi şi senatori de la toate partidele politice, exceptand USR, au depus un proiect de lege care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene, incepand cu ianuarie 2019, din bugetele locale, în limita a trei mandate complete. Dar proiectul nu are un parcurs uşor. PNL a anunţat, prin Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte al partidului, că PNL nu susţine proiectul, iar susţinătorilor liberali li s-a cerut să îşi retragă semnătura. Dar unul dintre liberalii care au semnat proiectul, Corneliu Olar, joacă la dublu: a anunţat ca isi retrage semnătura, dar tot va vota în plen atunci când proiectul parcurge toate etapele.

Concret, noul proiect, înregistrat la Camera Deputatilor, prevede ca:

- Incepand cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare sau ale varstei stanard reduse in conformitate cu legea au dreptul, la inceptarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat.

- Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.

- Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate complete si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,25 din salariul de baza minim brut garantat in plata (475 lei la nivelul prezent al salariului minim brut, de 1900 lei - n.r.).

- Cuantumul se suporta din bugetele local ale unitatilor administrativ teritoriale si se plateste de catre acestea.

- Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta alesii locali care au fost condamnati definitv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean, a unei infractiuni de coruptie.

- Alesii locali care la data indeplinirii conditiei varstei standard de pensionare sunt urmariti penal sau trimisi in judecata pentru comiterea, in exercitarea functiei, a unor infractiuni de coruptie, nu sunt indreptatiti la indemnizatie, pana la pronuntarea definitiva a instantei de judecata. In cazul achitarii, sunt indreptatiti sa obtina indemnizatia pentru limita de varsta de la data indeplinirii conditiei de varsta.

PNL îşi retrage semnăturile. Iniţiator: Retrag semnătura, dar tot votez

Deputatul PNL Corneliu Olaru, iniţiatorul proiectului de lege privind pensiile speciale ale aleşilor locali, susţinut de parlamentari de la toate partidele, cu excepţia USR, a anunţat marţi că PNL îşi retrage semnăturile, afirmând că liberalii susţin oricum majorarea pensiilor mici.

Deputatul a anunţat că el îşi retrage semnătura, dar totuşi va vota proiectul, deoarece nu îl lasă sufletul să fie împotriva aleşilor locali.

„Cred că s-a înţeles greşit şi vorbea cineva de pensii speicale. Eu n-am depus un proiect cu privire la pensiile speciale, era vorba de o indemnizaţie de mandat de limită de vârstă (...) Eu am zis că Liga aleşilor locali din România a susţinut mult şi, de fapt, pe bună dreptate, că ei au nişte pensii foarte mici (...) Eu să ştiţi că n-am ştiut decizia BEx al PNL, am depus-o (iniţiativa legislativă – n.r.) înainte de decizie. Noi, PNL, susţinem anumite pensii speciale la militari, la magistraţi, aşa cum îşi doreşte şi UE, însă, că am depus un proiect eu în calitate de fost primar, actualmente parlamentar, l-am depus la solicitarea primarilor din România. Dacă ştiam de BEx (...) cred că nu depuneam în forma în care l-am depus. Să nu se creadă că PNL nu este de acord cu majorarea pensiilor. Sunt atâtea inechităţi cu privire la pensionari şi cred că, atunci când vom iniţia un nou proiect de pensie, vom începe cu pensiile cele sub 1.000 (de lei -n.r.) şi ne vom duce şi la pensiile aleşilor locali”, a declarat deputatul PNL Corneliu Oral, iniţiatorul proiectului.

Acesta susţine că el a propus o majorare de 0,25%, dar, de fapt, este de 25%.

Ce spun Dragnea şi Tăriceanu

Liviu Dragnea a spus că nu poate emite o opinie întrucât nu a văzut proiectul, încă. În schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că nu este în general în favoarea pensiilor speciale, dar există o anumită categorie care, după părerea sa, merită această pensie, şi anume cei din Justiţie.

“Există anumite categorii care, după părerea mea, au în mod justificat nevoie de o pensie specială, cum e zona Justiţiei. Nu sunt în favoarea pensiilor speciale în general. Cred că sistemul de contributivitate trebuie să fie cel care să prevaleze, în general. Orice propunere legislativă este însă însoţită de o justificare, de o notă de fundamentare. Nu am citit încă proiectul de lege, îl voi citi şi mă voi putea pronunţa atunci. De principiu, v-am spus care este poziţia mea acum”, a declarat Tăriceanu.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Vasile M. Sîrbu
13 Mar 15:10
Le este frIcă că, după ce au beneficiat de toate facilititățile "COMUNISTOIDE", progeniturile lor îi vor lăsa pe dinafara - la propriu - tuturor acareturilor și afacerilor proprii construite cu atâta zel patriotic ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?