Patronatele bancare: Afişarea comisioanelor la ATM implică schimbarea sistemului şi costuri mari

12 Septembrie 2014

Patronatele bancare au notificat ANPC că proiectul de ordin privind afişarea valorii comisioanelor la retragerile de numerar de la bancomate nu poate fi aplicat în forma prezentată, din cauza limitărilor tehnice ale sistemului de ATM-uri, fiind necesare schimbări majore, cu costuri foarte mari, potrivit Mediafax.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a publicat la sfârşitul lui august un proiect de ordin prin care băncile vor fi obligate să afişeze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operaţiunilor pe care un client doreşte să le efecuteze cu un card de debit sau credit, exprimate în suma exactă, nu procentual.

Bancomatele trebuie să afişeze pe ecrane toate informaţiile legate de costurile tranzacţiei, în ordinea operaţiunilor efectuate de către client, acesta având astfel posibilitatea de a renunţa la operaţiunea respectivă, fie că este vorba despre eliberare de numerar, transfer din cont, plăţi de facturi sau alte servicii solicitate.Informaţiile privind costurile trebuie să fie vizibile şi uşor de citit, precizând suma exactă pe care o persoană o are de plătit pentru fiecare operaţiune, nu procentul perceput.

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) a solicitat joi ANPC, printr-o notificare, să prelungească termenul pentru dezbaterea publică precum şi să organizeze cât mai curând consultări ample cu reprezentanţii băncilor.

ANPC stabilise perioada de primire a propunerilor şi observaţiilor pe marginea proietului în intervalul 1-11 septembrie.

"CPBR a insistat asupra faptului că ANPC şi comunitatea bancară trebuie să găsească împreună cele mai realiste soluţii de implementare ale proiectului din punctul de vedere al creşterii transparenţei, însă şi pentru evitarea creşterii semnificative a costurilor la consumatorul final şi a distorsiunilor de natură concurenţială", se arată într-un comunicat al Consiliului Patronatelor Bancare.

Şefii băncilor susţin că proiectul nu poate fi implementat în formă sa actuală, întrucât afişarea comisioanelor în valoare absolută la bancomatele altor bănci decât cele emitente ar necesită schimbări inclusiv la nivelul sistemelor MasterCard şi Visa şi ar presupune că orice banca din sistem cu reţea ATM să poată vedea în timp real comisioanele tuturor celorlalte.

Totodată, în cazul cardurilor în valută, situaţia ar fi şi mai complicată, deoarece există diferenţe de curs valutar între data tranzacţiei şi data decontării efective, iar în cazul cardurilor de credit ar fi imposibil de a comunica clientului care ar fi costul cu dobânda aferentă respectivei tranzacţii, spun aceştia.

"Chiar dacă taxele şi comisioanele standard ale băncilor sunt afişate în bănci şi disponibile pe site‐urile băncilor, există categorii de clienţi care beneficiază de condiţii specifice, care ar fi supuse în egală măsură eventualului schimb de informaţii între bănci, ridicând probleme de natură practicilor anticoncurenţiale, cât şi de respectare a confidenţialităţii secretului bancar şi comercial", se precizează în comunicat.

CPBR consideră că ar putea fi implementat cel mult un sistem de afişare al comisioanelor doar în cazul operaţiunilor cu carduri desfăşurate la ATM‐urile băncilor emitente, însă cu anumite limitări.

În această situaţie, băncile membre ale Consiliului (BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit Ţiriac Bank, Volksbank România şi ING Bank România) au anticipat că va fi nevoie de un termen de cel puţin 12 luni de la publicarea ordinului şi de costuri considerabile pentru a implementa chiar şi numai acest sistem.

Proiectul ANPC precizează în detaliu obligaţiile băncilor, stabilind că dimensiunea literelor/cifrelor trebuie să fie egală cu restul caracterelor de pe ecranul ATM-ului.

Dacă se blochează sau se reţine cardul de debit/credit în bancomat, insituţia de credit care deţine ATM-ul are obligaţia să informeze clienţii respectivi pe ecranul terminalului despre termenul maxim de recuperare a cardului şi numărul de telefon la care clientul poate apela în această situaţie, cu intervalul orar specificat în care poate contacta banca.

În prezent, băncile nu afişează la bancomate costurile privind tranzacţiile care se pot efectua la ATM-uri.

"CPBR şi‐a manifestat şi disponibilitatea de a conlucra cu ANPC inclusiv pentru elaborarea unui studiu de impact, cât şi pentru termene realiste de implementare a formei finale a Ordinului", se mai spune în comunicat.

Patronatele bancare au reacţionat imediat după publicarea proiectului de ordinul, considerând că trebuia iniţiat un proces consultativ mai amplu cu reprezentanţii băncilor chiar înainte de publicarea documentului pentru a putea discuta diferitele aspecte de ordin tehnic şi operaţional. Totodată, CPRB a transmis că va susţine iniţiativa cu condiţia ca asemenea măsuri să fie implementate în mod constructiv şi să nu producă distorsiuni în piaţă.

Consiliul Patronatelor Bancare din România a fost înfiinţat în acest an şi cuprinde şase dintre cele mai mari bănci din România.

Subiecte pe aceeași temăSursă: Mediafax

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

5 0
Dumitru
12 Sep 19:11
Asta e o bataie de joc. Ce costuri mari sunt la cateva linii de cod de soft? Trebuie sa afiseze doar o suma fixa sau un procent din ce scoti, nici macar nu trebuie sa trimita un tehnician la bancomat. Scuze de 2 bani pe care nimeni nu le va crede.
Răspunde
2 0
Banca
12 Sep 17:36
Daca nu ar mai percepe nici un comision cum ar fi?
HA? I-a sa absoarba costul prin rata dobanzilor. Oricum la imprumuturi dobanda e uriasa si acopera costurile de 10 ori. Ce trebuie sa-i invatam noi cum sa-si faca bugetul. Cate piei vor sa ia de pe noi?
E si nesimtire si incompetenta in acelasi timp!
E doar o metoda de a sifona banii nostrii, restul justificarilor sunt aiureli.
Răspunde
7 0
Șerbănescu Andrei
12 Sep 16:08
Ce nesimtire ordinara au! Viseaza costuri de milioane cand trebuie sa mai puna 10 linii de cod in soft-ul bancomatului. Au impresia ca vorbesc cu ultimi prosti. Probabil o sa trebuiasca sa schimbe orbita planetei sa bata soarele printr-o gaura in luna direct pe ecran cat e comisionul.
Răspunde
10 0
Shamy
12 Sep 14:17
Stiati ca in Portugalia NU SE PERCEPE NICI UN COMISION?
Bancomatele se numesc Multibanco si nu se percepe nici un comision la retragere sau la consultarea contului.
DA, poti sa-ti consulti contul si tranzactiile la orice bancomat.
La noi de ce nu se poate?
Răspunde
9 0
sima
12 Sep 14:08
La problema asta ne poate raspunde marele nostru bancher,iubitor de neam si tara,GUVERNATORUL,care interzice crearea bancilor cu capital autohton si a bancomatelor BNR.
Răspunde
13 0
12 Sep 13:58
Ce dovezi mai bune vreti?
Cine inghite galusca cu "costuri foarte mari" trebuie sa fie foarte naiv, ca sa ma exprim in registru publicabil. Bancile nu vor asta pentru ca ele va fura in fiecare tranzactie si vazand asta ati incepe sa ganditi. Si-ati zice: de ce sa pierd eu an de an 3000 de RON din salariul meu doar ca sa am acea bucata de plastic? Sunt banii mei. De ce intre angajatorul meu si mine sa se interpuna un camatar care-mi ia 3000 de RON in fiecare an? Nu mai bine de banii astia ma duc in concediu in strainatate?
1. Incercati sa nu aveti contact de nici un fel cu camatarii care au mituit statul (legali). Nu bani dati lor (depozit) nu credit (bani luati cu camata), nu card (interpunerea lor intre orice tranzactie pe care o faci tu). Deja suntem parazitati de stat prin TVA! De ce sa mai fim parazitati si de camatari?
2.Incercati sa nu detineti nici bani cash pentru mult timp. Invartiti-i in marfuri, in pamant, in ceva cu valoare INTRINSECA. Nu in simboluri care nu au nici o valoare: card, bancnota, actiuni, aur, argint, etc. Cash doar pentru viitorul foarte apropiat.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?