Papa Francisc a condamnat orice formă de antisemitism în Europa

20 Aprilie 2015
Papa Francisc a condamnat orice formă de antisemitism în Europa
Papa Francisc a condamnat orice formă de antisemitism în Europa

Papa Francisc a condamnat luni orice formă de antisemitism în Europa, o tendință pe care el a considerat-o ''preocupantă'', lăudând în fața rabinilor europeni ''dialogul sistematic'' angajat de 50 de ani între creștini și evrei, relatează AFP.

''Tendințele antisemite și unele acte de ură și violență sunt preocupante în Europa. Fiecare creștin nu poate fi decât ferm în condamnarea oricărei forme de antisemitism'', a declarat Jorge Bergoglio, care și-a manifestat de multe ori prietenia față de evrei și iudaism, potrivit agerpres.ro.

Papa argentinian i-a primit în audiență pe responsabilii Conferinței Rabinilor Europeni (CER), o premieră de la înființarea acestei organizații în 1956.

Papa Francisc: Drumul Bisericii este cel al sincerității

Făcând referire la documentul Conciliului Vatican II, ''Nostra Aetate'', care în 2005 a exprimat respectul față de alte religii, inclusiv iudaismul, rupând cu secole de antiiudaism catolic, Papa Francisc a subliniat că acest dialog progresează ''de aproape o jumătate de secol într-o manieră sistematică''.

Papa i-a adus un vibrant omagiu Rabinului Romei, Elio Toaff, ''om al păcii și al dialogului'', decedat duminică la Roma, care a avut un rol esențial în apropierea dintre evrei și creștini, primindu-l în sinagoga sa pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1986. Între cei doi s-au stabilit relații de prietenie după această vizită istorică.Papa Francisc vorbește despre un al treilea ''genocid'', pe lângă nazism și stalinism

Marele rabin al Moscovei, Pinchas Goldshmidt, președintele CER, a subliniat în fața Papei că evreii sunt în prezent în Europa ''victimele colaterale'' ale unei ofensive antimusulmane instrumentalizate de către mediile de extrema-dreaptă.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?