PANAMA PAPERS. David Cameron și-a publicat declarațiile de impozit pe ultimii șase ani

10 Aprilie 2016
David Cameron
David Cameron

Premierul britanic, David Cameron a dat duminică publicității informații detaliate cu privire la impozitele pe care le-a plătit începând din 2009, în încercarea de a pune capăt semnelor de întrebare cu privire la finanțele sale personale apărute ca urmare a implicării tatălui său în scandalul "Panama Papers", informează Reuters și AFP.

Un document de patru pagini, elaborat de firma de contabilitate RNS Chartered Accountants, acoperă ultimii șase ani și arată că David Cameron a plătit impozite pe venit de 402.203 de lire sterline pentru venituri de 1,08 milioane de lire sterline pe care le-a câștigat după 2009. Datele privind exercițiul financiar 2014-2015, cel mai recent an, arată că premierul britanic a plătit impozite de 75.898 lire sterline pentru un venit de 200.307 lire sterline, compus dintr-un salariu de 140.522 lire sterline, cheltuieli impozabile de 9.834 lire sterline, 46.899 lire sterline de pe urma închirierii unei locuințe proprietate personală din Londra și 3.052 de lire sterline din dobânzi pentru economii.

"Acest document reprezintă un sumar și o explicație a impozitelor plătite de primul ministru în ultimii șase ani. Informațiile acoperă ultimul an în care a fost lider al opoziției și toții ani în calitate de prim ministru" se arată într-un comunicat publicat de biroul lui David Cameron, citat de Agerpres.Publicarea acestor informații reprezintă o premieră atât pentru un premier cât și pentru șeful unui partid politic din Marea Britanie însă vine după ce joi David Cameron a mărturisit că a deținut acțiuni la firma offshore a tatălui său, decedat în 2010. După patru comunicate neclare ale biroului său de presă, Cameron a admis într-un interviu televizat că a deținut aproximativ 5.000 de acțiuni în valoare de circa 30.000 de lire sterline în fondul de investiții Blairmore Investment Trust, pe care tatăl său, Ian Cameron, l-a creat în anul 1982 în paradisul fiscal Bahamas. Șeful executivului de la Londra a mai menționat că după decesul tatălui său, în anul 2010, a vândut aceste acțiuni și a susținut că a plătit către fiscul britanic toate taxele asociate acestei afaceri.

Totuși, opoziția laburistă i-a cerut vineri explicații suplimentare, solicitându-i inclusiv să vină în fața Camerei Comunelor pentru a da detalii parlamentarilor.

Scandalul 'Panama Papers' a dezvăluit o vastă rețea de evaziune fiscală, în care sunt implicați înalți responsabili politici, miliardari și celebrități din întreaga lume, scoasă la lumină prin intermediul a 11,5 milioane de documente provenite de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca și aduse în atenția opiniei publice de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ).Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?