Ordonanţa care aruncă în aer economia, adoptată de Guvern. Care sunt principalele măsuri fiscale

21 Decembrie 2018
Inquam Photos/ Octav Ganea
Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri seară, că Executivul adoptă OUG privind măsurile fiscale. Astfel, Guvernul menține celebra taxă pe lăcomie pe lista prioritară, alături de plafonarea prețului la energie electrică.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare va fi adoptat în şedinţa extraordinară de Guvern care a început, vineri seară, la Palatul Victoria.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a venit la şedinţa Executivului.

"Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor şi de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei", a declarat premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Principalele măsuri propuse de Guvern:

-demararea unui program privind construcția a 1000 de grădinițe cu program sportiv prin parteneriat cu mediul de afaceri, în sensul în care firmele private și fundațiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniță, vor primi din partea statului român până la 500.000 euro la finalizarea investiției.

-plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru următorii 3 ani de zile pentru consumatorii casnici.-stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro privind vânzarea licențelor 5g, ținând cont de experiența altor state din Uniunea Europeană. Totodată, stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde euro privind prelungirea licențelor 3g.

-înființarea unui fond privind dezvoltarea a 31 stațiuni balneare de interes național, pentru care vom alocă 310 milioane lei în 2019.

-introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populației și a firmelor care au credite, prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%.

-înființarea unui fond de dezvoltare și investiții prin care vom susține finanțarea proiectelor de dezvoltare ale comunităților locale și universităților. Se vor putea finanța proiecte în domenii precum sănătate, educație, dezvoltare locală, infrastructură.

-prevederea majorării de la 1 septembrie cu 3 luni în avans a punctului de pensie și a pensiei minime astfel: punctul de pensie va crește de la 1100 lei la 1265 lei, iar pensia minimă de la 640 lei, la 704 lei.

-devansarea aplicării creșterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, la 1 septembrie 2020, așa cum am convenit în acordul semnat cu sindicatele din învățământ.

-acordarea voucherelor de vacanță în cunantum de 1450 lei și în anul 2019, tuturor angajaților din sectorul public.

-creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor la 3000 lei brut, începând cu 1 ianuarie 2019, așa cum ne-am angajat prin acordul semnat cu patronatul din construcții.

-reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul construcțiilor, astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depășească echivalentul a 500 de euro.

-majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc, cu 2% din cifra de afaceri.

-reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5 la 1%.

-creșterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 lei.

-obligarea administrațiilor pulblice locale de raportare online a execuției bugetare, începând cu 1 august 2019.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Gigi
22 Dec 14:50
Vai măgărușul meu
Cît suferă de greu
De trei zile n-a măncare
Sî ăl doare la stomac.
Răspunde
0 0
Daca pleacă firmele,ce fac hasthagii ?
22 Dec 11:05
Vai,domnule Jiji,dar ce v-a pălit intre sprâcene cu OUG a domnului ministru.Asta va face sa regretati pe dl Grindeanu,premier de mămăliga,care a lăsat societatea românească sa fie dezbinată până la lupte de strada,de frica să nu supere pe hastagi.Dl Dragnea e mai curajos ca si dl Tudorel Toader,care gândește incet moldivinești,si nu ia exemplu de la dl Orlando,ca acolo unde bate inima tării,nu e loc de frica.Apropo,mai cititi ceva ,taxa este contraprestația unui serviciu concret făcut de stat,impozitul este o obligație generală a contribuabilor de a sustine măsuri de dezvoltare si de sigurantă natională.Vă pasa de tara,ce intrebare si eu !Pleaca firmele si ce vor face hastagii !
Răspunde
0 0
Jiji
21 Dec 21:06
Noile taxe nu au decit rolul de a crea un scandal si mai mare decit modificarile aduse legilor justitiei si faptul ca datorita modificarilor si interpretarilor ccr incep sobolanii sa iasa pe tacute din puscarii si din tari straine unde au fost autosurghiuniti o perioada ! Coruptia, hotia, injustitia vor primi intariri ...
Răspunde
0 0
Stan
21 Dec 20:49
Toata Romania in strada!!! Tradatorii iliescieni si-au semnat condamnarea la moarte ...
Răspunde
0 0
Si strada e deschisă calea spre tări exotice,investitori!O afacere e buna daca se câștigă 300 % hasthagi ?
22 Dec 11:07
11 Vai,domnule Jiji,dar ce v-a pălit intre sprâcene cu OUG a domnului ministru.Asta va face sa regretati pe dl Grindeanu,premier de mămăliga,care a lăsat societatea românească sa fie dezbinată până la lupte de strada,de frica să nu supere pe hastagi.Dl Dragnea e mai curajos ca si dl Tudorel Toader,care gândește incet moldivinești,si nu ia exemplu de la dl Orlando,ca acolo unde bate inima tării,nu e loc de frica.Apropo,mai cititi ceva ,taxa este contraprestația unui serviciu concret făcut de stat,impozitul este o obligație generală a contribuabilor de a sustine măsuri de dezvoltare si de sigurantă natională.Vă pasa de tara,ce intrebare si eu !Pleaca firmele si ce vor face hastagii !
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?