Orașe care și-au schimbat numele de-a lungul timpului. Ştiţi cum se numea Sibiu?

14 Septembrie 2015
Sibiu
Sibiu

Orașele cu o istorie fascinantă au absorbit o mulțime de influențe străine de-a lungul vremii, acest fapt relevându-se și în istoria numelor primite. Numelele orașelor au reflectat mereu care erau influențele dominante într-o anumită regiune sau care erau conducătorii momentului.

Istanbul și numeroasele sale denumiri vechi  

Istanbul este un oraș cu o istorie milenară, fiind un loc deosebit de important pentru poporul turc, după ce a fost capitala Imperiului Bizantin și Imperiul Otoman. Începuturile orașului datează din anul 667 î.Hr, de când o colonie grecească s-a stabilit acolo, denumind noua așezare Byzantium. Următoarea schimbare a avut loc după ce Imperiul Roman s-a extins până în peninsulă, Byzantium devenind pentru o scurtă perioadă de timp August Antonina, ca mai apoi orașul să fie cunoscut drept Noua Roma întrucât Împăratul roman Constantin remodelase orașul după capitala Imperiului său. În anul 330, orașul devene capitala estică a Imperiului, urmând să fie cunoscut după un secol drept Constantinopol, nume folosit până la începutul secolului al XX-lea. Începând cu anii '30, orașul se numește Istanbul, însemnând ”în oraș”, așa cum i se spunea în mod simplist și informal încă din secolul al X-lea.New York City, inspirat după modelul european

Orașul New York este unul dintre cele mai faimoase din lume, reușind să atragă milioane de turiști în fiecare an. Totuși, nu toată lumea știe că inițial orașul a fost numit de către coloniștii olandezi New Amsterdam în anul 1624, după orașul care a inspirat modelarea viitorului simbol american. După preluarea britanică pacifistă din 1664, orașul a purtat denumirea de New York, ca un omagiu adus Ducelui de York, viitorul Rege James al II-lea. În 1973, orașul a revenit olandezilor și a fost rebotezat New Orange în onoarea Prințului de Orange. Jocul de ping-pong a continuat, orașul ajungând iar pe mâinile britanicilor în 1974 și întorcându-se la numele de New York, nume care a consacrat orașul în toată lumea. Ulterior, orașul a fost redenumit New York City pentru a evita confuzia cu statul New York.

Orléans, construit peste orașul cheie din perioada lui Cezar

Inițial o așezare romană prosperă, Cenabum, a fost cucerită de împăratul Cezar în anul 52 î.Hr. deoarece avea o poziție foarte avantajoasă pe Valea Loirei. În timpul Războiului Galic, Cezar a asediat cetatea ca pe un act de amenințare pentru inamici. Întreaga populație a fost alungată și cetatea a rămas pustie timp de 300 de ani când a devenit cunoscută drept Cenabum Aureliani și apoi doar Aurelianum, în onorea regelui care i-a acordat locului o a doua șansă. Numele orașului s-a metamorfozat astfel din Aurelianum în Orléans, așa cum a rămas până în prezent.

Despre Sibiu și Oradea

Printre cele mai cunoscute orașe din România care au avut diverse nume de-a lungul timpului se numără și Sibiu și Oradea. Sibiul, capitala culturală europeană a anului 2007, a fost cunoscut și ca Cibinium, Hermmanstadt și Nagyszeben, în timp ce Oradea a primit diverse denumiri precum Varadinium, Nagyvarad, Varad, Großwardein, în funcție de influența cui se aflau. Numele de Oradea este de fapt o prescurtare oficială de la Oradea Mare, denumire purtată până în anul 1925.

Sursa: historia.ro

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?