Procurorul general Augustin Lazăr face declaraţii în scandalul momentului

9 Aprilie 2019
ORA 14.00 - Procurorul general Augustin Lazăr face declaraţii în scandalul momentului
ORA 14.00 - Procurorul general Augustin Lazăr face declaraţii în scandalul momentului

ORA 14.00 - Procurorul general Augustin Lazăr face declaraţii în scandalul momentului. Lazăr a respins, vineri, afirmaţiile că ar fi sancţionat disciplinar un deţinut politic de la Penitenciarul Aiud şi susţine că este este victima unei campanii de discreditare, în care oameni nevinovaţi, victime ale regimuului comunist, sunt manipulaţi fără scrupule. 

Augustin Lazăr, procurorul general al României, face declaraţii în scandalul momentului:

”Astăzi doresc să clarific câteva aspecte ale carierei mele de procurori. Consider că am această datorie publică.

În ultimele zile câteva instituții de presă mi-au atibuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete care să mă decredibilizeze.

Nu sunt ofițer, sub-ofițer sau agent al fostei securități sau al vreunui serviciu secret”, a afirmat Augustin Lazăr.Acesta a mai spus că nu are nicio emoție în ceea ce privește verificările CNSAS.

Citește aici declarațiile făcute de Augustin Lazăr

Augustin Lazăr va vorbi cel mai probabil despre acuzațiile lansate la adresa sa de poliție politică. În perioada regimului comunist, actualul procuror general al României a fost președintele Comisiei de eliberări condiționate din Penitenciarul Aiud, timp în care a refuzat de două ori eliberarea unui disident al regimului Ceaușescu. Unii social-democrați au exploatat articolul din presă și l-au numit pe Augustin Lazăr "torționar", iar șeful Senatului i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să-l demită din acest motiv. 

Membru CNSAS: Noua reverificare a lui Lazăr nu va duce la nimic

Ulterior, istoricul Mădălin Hodor, cercetător în cadrul CNSAS, a declarat că deținutul fusese torturat de un alt Lazăr, locotenent colonelul Lazăr Gheorghe. 

Augustin Lazăr neagă noile acuzaţii că ar fi sancţionat deţinuţi politici

Comunicatul de vineri al lui Augustin Lazăr vine ca urmare a faptului că într-o emisiune la Antena 3 a fost prezentat cazul unui alt deţinut politic de la Penitenciarul Aiud care ar fi avut de suferit din cauza deciziilor lui Augustin Lazăr, ca membru în comis de eliberări condiţionate.

"Resping orice afirmaţii potrivit cărora, în calitate de procuror delegat la Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud, aş fi dispus sancţionarea disciplinară a vreunei persoane condamnată penal, deţinută în penitenciar, prin emiterea de rapoarte de pedepsire, solicitarea de astfel de rapoarte sau în orice altă modalitate. Sancţionarea disciplinară (..) se realiza exclusiv de către administraţia penitenciarului(...). Nu pot să nu constat cu amărăciune cum drama unor foşti deţinuţi politici este folosită de persoane interesate pentru denigrarea mea, evident în contextul în care mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Prin astfel de acţiuni se urmăreşte influenţarea desemnării pentru următorii trei ani a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a transmis Lazăr într-un mesaj postat pe reţelel de socializare.

Augustin Lazăr a invocat şi decizia prin care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că nu a colaborat cu Securitatea, poliţia politică comunistă.

"Noţiunile de lucrător al Securităţii şi colaborator al Securităţii sunt clar definite în art. 2 lit. a) şi b) teza I şi teza finală din OUG nr. 24/2008, ceea ce presupune: calitatea de ofiţer sau subofiţer al Securităţii sau Miliţiei, cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit care a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau îngrădit drepturile fundamentale. Adică trei condiţii cumulative: apartenenţă instituţională (Securitate sau Miliţie); o anumită calitate (ofiţer, subofiţer sau ofiţer acoperit) şi anumite activităţi de suprimare/îngrădire a drepturilor fundamentale. Calitatea de colaborator o poate avea orice persoană care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor", precizează Lazăr. 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
liviu
10 Apr 19:02
de ce nu spun PSD-isti nimic de crimele lui Iliescu la Revolutie,Tirgu Mures si mineriadà?
Răspunde
0 0
Vlad
09 Apr 12:31
Cel mai important lucru este ca usor usor, oamenii isi recapata curajul si incep sa vorbeasca liber despre abuzurile comise de acesti tortionari sau la comanda lor. Demascarea lor este principalul pas pentru sanatatea unei societati democratice. Augustin Lazar are acelasi caracter precum Kovesi si Macovei, pusi in fata dovezilor, spun ca-s trucate, pixelul albastru, PSD ii discrediteaza, ei cu cele mai curate cariere, God on Earth, nu vor recunoaste nimic nici cand vor fi bagati la puscarie. La ei tot ce este in defavoarea lor este trucat, absolut totul. Ei sunt cei mai cei, in special fardatul vopsit care crede ca toti opozantii lui sunt PSD isti. Sunt PNL isti multi care au inceput sa vorbeasca, cu tortionarii nu te joci.
Răspunde
0 0
rupa vili
09 Apr 11:22
Din ordinul procurorului Herban Dorel de la parchetul din Deva , în data de 14-03-1998 am fost bătut de polițiști de mi-au spart dinții din gură și torturat nevinovat . Am fost legat în lanțuri la mâini și picioare și o bară de fier legată de lanțuri timp de 81 de zile . Nu m-am spălat pe corp în aceste zile ,colegi de celulă mă ștergeau cu hârtie la fund când mergeam la wc în arestul de la Deva și de șapte ori am fost dus în lanțuri pe picioare și cătușe pe mâini în fața judecătoarei Rodica Ghilea .

În data de 20 -03-1998 procurorul militar Colonel Cojocarul de la parchetul militar Craiova m-a văzut legat în lanțuri și la mâini și la picioare și bara de fier legată de lanțuri și a spus că așa e legea și trebuie să suport tortura .

Compensarea persoanei care se dovedește victima a torturii fizice și psihice ,în forma continuata prin abuz de putere săvârșit asupra sa , trebuie sa reprezinte despăgubiri financiare (pentru prejudicii materiale și morale) sub forma unei rente lunare pe parcursul vieții.

Când dreptatea și adevărul se impune ,atunci legea trebuie respectată și de cei care nu sunt credincioși .

Răul moral este falsitatea în acțiune după cum falsitatea este crimă în cuvinte .
Nedreptatea este esența falsității și fiecare cuvânt mincinos este o nedreptate .
Nedreptatea este moartea ființei morale ,după cum falsitatea este otrava inteligenței .

Regele Dreptății „”„
Răspunde
0 0
bican
09 Apr 11:06
hotii fac orice la disperare
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?