Șoferii vor putea alege când să le fie suspendat permisul!

9 Septembrie 2019

Șoferii vor putea să-și aleagă singuri perioada în care permisul auto va putea fi suspendat provizoriu. Acest lucru se va întâmpla numai dacă deputații vor vota proiectul de lege care prevede această opțiune pentru șoferi.

Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat chiar la sfârșitul săptămânii trecute și acum urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților. Termenul de adoptare tacită a proiectului s-a împlinit în prima săptămână a actualei sesiuni parlamentare.

Proiectul de lege a trecut de Senat fără a fi măcar dezbătut, pentru că senatorii din comisia de specialitate nu și-au făcut timp pentru a întocmi un raport pentru votul din plenul Senatului.

Un parlamentar al fostei coaliții de guvernare  s-a gândit că ar fi bine ca, în cazul suspendării provizorii a permisului auto, un conducător auto să își poată alege, în intervalul de un an de la data infracțiunii pentru care a fost sancționat, perioada în care suspendarea să devină efectivă. Este vorba de deputatul ALDE Ştefan-Alexandru Băişanu. Proiectul de lege este semnat și de colegul său de partid Adrian Mocanu 

Ce prevede inițiativa legislativă prin care șoferii își pot stabili perioada de suspendare a permisului auto:- În cazul suspendării provizoriu a permisului auto, conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a savârșit-o.

- Excepțiile de la această prevedere o fac faptele deosebit de grave, care prezintă un pericol social, fiind săvârșite cu vinovăție și care sunt prezentate de legea penală și sunt pedepsite de aceasta - infracțiuni.

- Conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a savârșit-o, într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârșirii faptei contravenționale.

În Expunerea de motive, deputatul Alexandru Băișanu spune că inițiativa sa îi ajută pe șoferii profesioniști.

„Prevederile prezentei inițiative legislative vin în ajutorul șoferilor profesioniști și nu numai, care se aleg cu suspendarea permisului de conducere iar pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân "fără pâine“, scrie autorul proiectului de lege.

Acesta mi spune că „la nivel național avem o problemă mare legată de suspendarea permiselor de conducere ale șoferilor”, mai ales că deputatul a fost avut de-a face cu astfel de situații. Băișanu a fost suprins de polițiștii rutieri în mai 2017 în timp ce conducea cu 142 km/oră pe șoselele din Bacău, deși avea permisul de conducere suspendat.

În încheierea Expunerii de motive, deputatul „speră ca inițiativa legislativă va găsi susținători indiferent de doctrina politică”.

Totuși, Guvernul s-a opus proiectului de lege, care arată că printr-o astfel de măsură nu s-ar mai atinge scopul educativ și preventiv al sancțiunii contravenționale. Executivul mai arată și că prevederea ar putea conduce la încălcarea prevederilor din Constituție, pentru că în cazul altor sancțiuni nu există astfel de opțiuni. 

 Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Continua promovarea prostiei si infractionalitatii !!!
09 Sep 20:33
Pulifricienii ciumati nu inteleg lucruri banale, elementare. Daca o persoana nu vrea, nu ii place sau nu poate face o anume munca ( cea de sofer este o meserie ca oricare alta) nu poti sa il obligi sa continue in prostie si greseli care afecteaza viata acestuia si a celor din jur !!! E mult mai bine pentru unii “soferi”, dar si pentru familia lor si a celor din jur, sa faca altceva decit Soferie periculoasa !!! Un sofer profesionist care nu respecta propriile reguli ar trebui scos din acest domeniu nu impins sa greseasca continuu ...
Tovarashei pulifricieni, incetati odata cu distrugerea tarii si poporului.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?