O nouă criză! Deficitul de heliu. Va afecta petrecerile și medicina

17 Septembrie 2019

Proprietarii magazinelor ce vând baloane cu heliu anunță că prețurile acestora vor crește în perioada următoare, din cauza deficitului de heliu. În ultimul an, prețurile acestui gaz au crescut foarte mult, unii experți spunând că plătesc chiar dublu pentru a-l achiziționa.

Preţul heliului a crescut de mai multe ori în acest an, situaţie care afectează nu doar petrecerile cu baloane.

Gazul este esenţial şi în medicină, electronică şi scufundări. Este important în tomografiile cu rezonanţă magnetică (RMN). De asemenea, este important în scufundările la mare adâncime şi în cercetarea ştiinţifică, precum şi pentru producerea de cipuri pentru computere şi ecrane cu cristale lichide.

Chiar dacă este popular pentru baloanele de petrecere, heliul este esențial în medicină pentru rezonanța magnetică (RMN), investigația medicală folosită de medici pentru a obține imagini detaliate despre ce se întâmplă în corpul pacienților. Gazul este de asemenea, important în scufundări și în cercetările științifice, dar și în producerea ecranelor LCD (liquid crystal displays).

Deși heliul este unul dintre cele mai abundente elemente din univers, el există mai ales în afara atmosferei Pământului și mai puțin pe planeta noastră. Heliul este un gaz inert, incolor, inodor și inspid și are cel mai scăzut punct de fierbere, la -269 grade Celsius.De asemenea, are o densitate foarte mică, motiv pentru care este folosit pentru a face diverse obiecte să plutească. Heliul este folosit însă mai ales pentru răcirea diverselor obiecte, cum sunt magneții folosiți la RMN.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?