Noul Cod Penal îl scapă pe Dragnea de condamnare. "PSD-ALDE brevetează miercurea neagră"

24 Aprilie 2019
Liviu Dragnea, scăpat prin schimbarea legii!
Liviu Dragnea, scăpat prin schimbarea legii!
FOTO: Inquam Photos / George Calin

Codurile penale au primit votul final, miercuri 24 aprilie, în Camera Deputaților. Liderul PNL Ludovic Orban spune că "PSD-ALDE brevetează miercurea neagră ca să-l scape pe Dragnea de condamnare" și că Opoziția va cotesta la CCR modificările aduse.

Mai multe modificări aduse de PSD-ALDE-UDMR la Codurile penale îl scapă pe Liviu Dragnea de condamnarea din dosarului "angajărilor fictive" de la Protecția copilului Teleorman. Dragnea a votat și el modificările de legislație penală.

"În loc să fie o miercuri în care românii să se gândească la Săptămâna Mare, să se pregătească pentru Paște, niște nenorociți, fără frica lui Dumnezeu, au forțat modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală, care sunt modificări cu dedicație făcute cu scopul de a-l scăpa de închisoare pe Tăriceanu și pe Dragnea și probabil și pe alți ciraci de-ai lor. Este miercurea neagră, practic, după marțea neagră, iată că PSD-ALDE brevetează și miercurea neagră. Este deja depășit orice linie roșie și gândiți-vă că acest lucru se petrece exact în ziua în care reprezentanții Comisiei de la Veneția, Comisie care a fost sesizată de Partidul Național Liberal, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a venit în misiunea de evaluare a modificărilor la Legile Justiției și la Coduri", a declarat miercuri Ludovic Orban.

Codurile Penale, adoptate. Reacția lui Liviu Dragnea

Opoziția a anunțat deja că va ataca la Curtea Constituțională modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală. La primul test de constituționalitate, de anul trecut, 64 din 96 de modificări la Codul de procedură penală au fost declarate neconstituționale și de asemenea, 32 din 46 de modificări ale Codului penal."Iată, pentru fiecare român, un motiv în plus pentru a se prezenta masiv la vot la referendumul declanșat de președintele României. Un vot în favoarea acestui referendum care să interzică amnistia și grațierea și de asemenea, care să interzică modificarea legislației din domeniul Justiției prin Ordonanță de Urgență, este un vot care poate să anuleze orice tentativă ulterioară de a-i scăpa de pușcărie pe hoții care au jefuit România.

Liderul PNL spune că există deja o decizie a Curții Constituționale care reglementează clar că odată ce românii se prezintă la un referendum și votează în favoarea unei probleme, a unei chestiuni, practic, legile nu mai pot fi modificate și nu mai pot să conțină prevederi contrare voinței exprimate de cetățeni în cadrul referendumurilor, așa-zise consultative.

Surse din magistratură au explicat pentru Ziare.com că indiferent de momentul ales pentru calcularea termenului de prescripției în dosarul Angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, dacă ar intră în vigoare aceste modificări, Liviu Dragnea ar scăpa de problemele penale.

Prin noul Cod Penal sunt scazute termenele de prescriptie a infracțiunilor. Varianta votata in Camera Deputatilor scade aceste termene cu doi ani. 

Acuzatiile

Concret, Liviu Dragnea este judecat pentru "instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 25 din vechiul Cod penal raportat la art.13 indice 2 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 248 din vechiul Cod penal".

Aceasta infractiune de instigare la abuz in serviciu este pedepsita in prezent astfel:

- Potrivit vechiului Cod penal, unde legea speciala 78/2000 are prioritate: cu inchisoare pana la 15 ani ceea ce inseamna ca termenul de prescriptie generala este de 10 ani, iar cel de prescriptie speciala de 15 ani.

- Potrivit noului Cod penal (intrat in vigoare la 1 februarie 2014): cu inchisoare pana la 7 ani, majorat cu o treime, adica 9 ani si 4 luni ceea ce inseamna ca termenul de prescriptie generala este de8 ani,iar cel de prescriptie speciala de 16 ani.

Articolul doborator, abrogat

Potrivit modificarilor votate in Camera Deputatilor, articolul 13, indice 2, din Legea nr. 78/2000, care marea pedeapsa cu o treime, este abrogat.

Acesta prevede in prezent ca: "In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime".

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Moare DNA sau legile făcute de -ponta -Boc ?
25 Apr 06:13
Aflu vesti care mă înfioară!Am facut modificări la codurile penale,ca sa protejem pe dl Dragnea ?Simplă această afirmatie vă dă calificarea de scelerati,demni de spitalul 9 la noi,ca in statele voastre nu ati fost supusi controlului mintal.Cum ,domnule, să faci o lege pentru un om ?Or noi am inebunit ,or voi sunteti pierduti.Si daca ar fi asa,dl Dragnea nu se poate bucura in tara sa de demnitate,de protectia legii,pentru ca e sefulu Camerei Deputaților ?Spuneti .deontologi răsăriti din mormane de ura,cum se incalcă statul de drept,ce normă internatională ,acceptaă de noi ,a fost incălcată,cum pedepesc altii pe impostori ?Guvernul ar trebui sa dea o replica chemând inpostorii la un control medical.La noi atrecut vremea gestapoului,când societaea era condusa de Codruta ,ajutaa de legile facute de Ponta.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?