Noi vulnerabilităţi în tehnologia 4G şi 5G. Atacatorii pot urmări și înregistra abonatul

27 Februarie 2019

Un grup de cercetători în domeniul securităţii a descoperit 3 vulnerabilităţi în tehnologia 4G şi 5G, care pot fi folosite pentru interceptări de apeluri şi localizarea apelanţilor.

În pragul implementării 5G au apărut şi inevitabilele îngrijorări cu privire la securitatea tehnologiei de generaţie nouă. Un grup de cercetători în domeniul securităţii a descoperit 3 vulnerabilităţi în tehnologia 4G şi 5G, care pot fi folosite pentru interceptări de apeluri şi localizarea apelanţilor.

Acestea ar fi primele puncte slabe ale standardului 5G, dar şi unele din puţinele pentru 4G. Noile atacuri pot trece şi peste cele mai moderne protecţii, deşi umblă vorba că tehnologia 5G e mai greu de monitorizat. Mai grav e că "oricine cu nişte cunoştinţe de protocol cellular paging poate realiza un atac", conform unuia dintre autorii cercetării.

Syed Rafiul Hussain este autorul respectiv, investigând problemele alături de Ninghui Lui şi Elisa Bertino, la Universitatea Purdue. Alţi cercetători de la  Universitatea din Iowa au confirmat descoperirea. Mai multe detalii despre descoperire vom afla la un simpozion despre securitate organizat în San Diego în această săptămână.

Printre atacuri se numără şi "Torpedo", care exploatează o vulnerabilitate în protocolul de paging, pe care operatorii îl folosesc pentru a notifica un telefon înainte de sosirea unui apel sau SMS. O serie de apeluri începute şi anulate într-o scurtă perioadă de timp pot activa paging-ul, folosit pentru a descoperi locaţia victimei. Torpedo deschide uşa la alte două atacuri: "Piercer" şi "IMSI-Cracking", care poate începe un atac IMSI atât în reţelele 4G cât şi 5G. Toţi cei 4 operatori mari de telefonie din SUA sunt vulnerabili la Torpedo. GSMA a confirmat vulnerabilitățile şi aștepăm să vedem dacă acestea pot fi rezolvate.Probleme ar putea fi asociate și cu "portiţe" lăsate de creatorii tehnologiei pentru autorităţi şi agenţiile de securitate.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?