Noi contre diplomatice România-Ungaria. Mesaj dur al MAE de la București

9 Iunie 2019
O imagine de propagandă arată cum vecinii Ungariei au acaparat părţi imense de teritoriu
O imagine de propagandă arată cum vecinii Ungariei au acaparat părţi imense de teritoriu

Guvernul de la Budapesta, nou atac la adresa României. Pe un site oficial, Executivul lui Viktor Orban a acuzat România că a rupt Transilvania din Ungaria prin Tratatul de la Trianon. Postarea a fost condamnată imediat de Ministerul român de Externe. Între timp, zeci de oameni au protestat în faţa Ambasadei României de la Budapesta faţă de scandalul de la cimitirul de la Valea Uzului.

Pe site-ul About Hungary, administrat de guvernul maghiar, o imagine de propagandă arată cum vecinii Ungariei au acaparat părţi imense de teritoriu, împreună cu populaţia aferentă.

Desenul este însoţit de un text legat de Tratatul de la Trianon, în care se spune că documentul a distrus societatea ungară, împreună cu economia şi sistemul politic al ţării. Afirmaţia îi aparţine secretarului de stat Árpád János Potápi şi a fost condamnată imediat de ministerul de Externe al României.

MAE a scris pe Twitter că evocarea istoriei de către înalți oficiali maghiari prin referiri la harta Imperiului Austro Ungar dinainte de Trianon încalcă esența și principiile UE.

Noile tensiuni au apărut după implicarea tot mai mare a politicului în scandalul din ultimele zile.

Aflat într-o vizită la Șumuleu Ciuc, președintele Ungariei consideră profund imorale incidentele care au avut loc de Ziua Eroilor la cimitirul din Valea Uzului. 

„Să te comporţi într-un cimitir, într-un mod vandal, să arunci în oameni care se roagă acolo paşnic, este mai mult decât un act imoral, necivilizat, nu este un act demn de o ţară europeană.”

Tensiunile de acolo au creat probleme diplomatice. Sute de maghiari au protestat în fața Ambasadei României la Budapesta unde au arborat, pe lângă steagul Ungariei și pe cel al Ținutului Secuiesc.

Reacția autorițăților de la București a venit imediat, după incidente. Premierul Viorica Dăncilă respinge orice încercare de obținere a capitalului politic, de către unii lideri, se arată într-un comunicat transmis de Guvern. Pe de altă parte președintele UDMR Kelemen Hunor a reproșat autorităților incapacitatea de a păstra ordinea și a cerut demiterea ministrului de Interne și a prefectului de Harghita. Joia trecută mai multe persoane au rupt poarta cimitirului din Valea Uzului și au pătruns în incinta acestuia, trecând peste cordonul de jandarmi.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Ce ar fi daca altii ar produce provocari in hungarica ?
09 Jun 21:38
Daca ar instiga etnicii tigani majoritari sau ceilalti etnici sa isi ceara drepturile interzise de sovinismul minoritarilor hunoizilor pacaliti !? Ce ar fi daca regele cioaba ar explica drepturile tiganilor umblind prin hungarica ?
Răspunde
0 0
Romeo
09 Jun 20:18
Janosz se duce la un preot ortodox si-i spune c-a pacatuit.Popa zice:"Janosz,bati o-suta de matanii,ca sa fii iertat!".Dar Janosz zice"Porinte,daca nem gasit motanii,putem bate si pisiche?!".
Răspunde
0 0
Moromete
09 Jun 19:54
Tratatul de la Trianon a fost ,in traducere, prima eliberare a popoarelor de sub asuprirea unor minoritarilor. De reținut este că intr-un ”stat” politica externă a ajuns pe mâna unor indivizi care au creierul în feudalism.
Răspunde
0 0
Romeo
09 Jun 19:48
maghiar poem:
calul necheza si cheche,
buzduganu-n cui belenghe
Răspunde
0 0
johnneil
09 Jun 18:22
Astia inca nu si-au dat seama ca au pierdut acele parti din teritoriu (oricum luat cu japca) tot din vina lor? Ei nici nu mai pot respira din cauza aceasta. Nu mai au nici echilibru pe strada. Nici cum ii cheama nu mai stiu decat cu buletinele in mana.
Răspunde
0 0
ec. Radu Fifea
09 Jun 17:45
Ce ar fi daca si Austria ar pune peroblema cu privire la SuidTirol care sta sub steagul Italiei ca Alto Adige?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?