Nicolăescu scapă de ancheta penală de la Institutul Cantacuzino

12 August 2015
Ce se va întâmpla cu Institutul Cantacuzino? Decizia de ultimă oră luată de Ministerul Sănătăţii
Ce se va întâmpla cu Institutul Cantacuzino? Decizia de ultimă oră luată de Ministerul Sănătăţii

Fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, poate răsufla uşurat. Demnitarul a fost exonerat de orice vină în ancheta penală privind vaccinul antigripal de la Institutul Cantacuzino. Asta deşi, potrivit unor surse judiciare, procurorii l-au avut în vizor şi pe el în prima fază.

La momentul producerii celor 400 de mii de doze de vaccin antigripal, descoperit apoi ca fiind toxic, Institutul Cantacuzino se afla în subordinea Ministerului Sănătăţii, şi nu a Ministerului Educaţiei şi cercetării, ca în prezent. Aşa se face că, anchetatorii au luat decizia ca, şi Eugen Nicolăescu, cel care era în fruntea ministerului la momentul respectiv, să fie cercetat. La final însă concluzia a fost că acesta nu poate fi tras la răspundere. Cu toate că după declanşarea scandalului, neoficial una dintre cauzele eşecului de la Cantacuzino ar fi fost presiunile politice uriaşe care s-au făcut asupra angajaţilor Institutului.

Dosarul instrumetat de procurorii parchetului general este la un pas de a fi trimis în judecată. În momentul de faţă se mai asteapta rezultatul unei expertize farmacologice care să stabilească dacă metodologia privind producerea vaccinului a fost încalcată.

Printre cei care vor răspunde penal sunt directori, actuali sau foşti ai Institutului.

"Greşeala poate să fie legată de dorinţa de a produce în timp scurt un vaccin. Normal trbuia să fie o etapă de testări mult mai lungă decat etapa avuta în vedere", a declarat Adrian Onu, directorul Institutului Contacuzino.Ancheta a fost demarată după ce s-a descoperit că în 400 de mii de doze de vaccin antigripal există o substanţă folosită în exces.

Astfel, peste 400.000 de doze cu vaccin neconform zac într-o sală frigorifică a Institutului Cantacuzino. Fiolele vor rămâne însă aici deoarece este o ancheta în desfăşurare şi acestea nu pot fi distruse.

Mai mult, fiolele ţin ocupat un spaţiu care ar putea fi utilizat în diferite activităţi medicale.

"Am putea aduce altceva dacă ar fi sala liberă şi oricum trebuie monitorizate ca şi cum ar fi produse conforme", a precizat Anca Fătişescu, Institutul Cantacuzino.

În decembrie, 2013, premierul Victor Ponta a verificat linia de producţie a vaccinului antigripal.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?