Mugur Isărescu, față în față cu criticii din PSD

11 Februarie 2019
Mugur Isarescu, față în față cu Daniel Zamfir
Mugur Isarescu, față în față cu Daniel Zamfir

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, este prezent marți în Parlamentul României, la comisia de Buget-Finanțe, pentru a discuta cu aleșii Puterii situația indicelui ROBOR, dar și creșterea semnificativă din 2019 a cursului valutar.

După negocieri prelungite prin mesaje indirecte, senatorul ALDE Daniel Zamfir a reușit să-l convingă pe Isărescu să vină în fața unei comisii parlamentare pentru a da explicații despre creșterea ROBOR sau explozia cursului valutar.

În primă față, senatorul ALDE a făcut o gafă uriașă, invitându-l pe Mugur Isărescu exact în ziua în care acesta participa la ședința de politică monetară.

Mugur Isărescu a acuzat luni, într-o ieșire de presă atipică și extrem de virulentă, un „atac jalnic asupra BNR" și spune că afirmațiile lansate în spațiul public, potrivit cărora BNR manipulează dobânzile, sunt „mai mult decât periculoase".

Guvernatorul BNR a răspuns și acuzațiilor de „lipsă de patriotism", dar și somațiilor lui Darius Vâlcov de a schimba formula de calcul a ROBOR.Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României va merge pe data de 12 februarie în Parlament, a anunţat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Categoric da. Pe 12 am hotărât să mergem tot Consiliul de Administraţie. Invitaţia e şi din partea Comisiei de Buget - Finanţe. Deci am primit o invitaţie, în sfârşit o invitaţie validă", a confirmat Mugur Isărescu, săptămâna trecută, prezența la discuții.

Mugur Isărescu a declarat că până acum nu a răspuns invitaţiei pentru că au existat o serie de neclarităţi.

"Au fost invitaţii transmise pe la vreo 10 studiouri de televiziune. Nu ştiam în care studiou să mă duc. Acum avem o invitaţie semnată de doi preşedinţi de comisie, avem o intervenţie publică a şefului Senatului, care e normală. Spuneţi şi dumneavoastră cum ar fi, deci spune cineva să vii undeva şi un confrate, tot senator, spune nu domnule, vezi că nu a îndeplinit....scrisoare publică. Nu a îndeplinit criteriile, a făcut un abuz domnul preşedinte al comisiei respective", a spus Isărescu.

Mugur Isărescu: "Am asistat asupra unui atac jalnic asupra BNR"

De asemenea, guvernatorul BNR a declarat că nu a înţeles insistenţa pentru prezenţa persoanei sale în cadrul invitaţiilor la Parlament.

"În primul rând Banca este condusă colectiv. Haideţi să fim serioşi pentru că aici nu e de glumă. Este una dintre instituţiile cele mai solide ale ţării, nu pentru că sunt eu aici. Are 140 de ani, nu poţi să o jigneşti aşa, hai să spunem şi noi ceva pe la televizor. Are o lege, da, o lege clară. Conducerea este colectivă, sunt 9 membri ai Consiliului de Administraţie. Ai guvernator, prim-vice, doi vice-guvernatori. Deci ce e personalizarea asta aşa că vreau numai pe x-ulescu! Şi pe urmă dă aşa o stare de agitaţie. Trebuie să discutăm serios şi cu capul pe umeri. Eu sunt într-adevăr doctor, ca să spun aşa, sunt doctor în economie, nu mă pricep la alte chestiuni şi când văd ce...discuţii la televizor. Sunt de 30 de ani într-o funcţie publică şi ştiu unde este Parlamentul României. În orice caz nu este într-un studiou de televiziune. Mutarea dezbaterilor în studiourilor de televiziune este altă treabă, nici nu vreau să ...Ca reprezentant al unei generaţii care s-a bătut atâta să introducă România în NATO, în Uniunea Europeană, să facă o economie de piaţă nu sunt de acord, şi o spun în public, cu un asemenea tip de dezbatere", a afirmat Isărescu.

El a mai afirmat că i-a explicat într-o scrisoare şefului Senatului că BNR acţionează în cadrul unui tratat unional şi că instituţia nu poate primi nici măcar sugestii de la alte instituţii ale statului.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
30 de ani de Madagascar
12 Feb 10:55
Iar se cauta un ceausescu inutil ! Toate furturile sau petrecut cu politicienii in functii, cu justitia de fata, cu guvernul de fata, cu toate inspectiile de fata, ... ''statul'' se devoreaza singur !!!
Răspunde
0 0
vlad
12 Feb 08:34
toate furturile de capital post decembrist s-au petrecut cu el in functie, devalizari de banci, fonduri de investitii, scheme ponzi etc. zice bine ca BNR e condusa colectiv. acest colectiv trebuie sa plece, a facut destul rau capitalului romanesc. a actionat la comanda inteteselor din afara tarii, a dus la Londra peste 100 tone aur drelt garantie pentru imprumuturi, nu putea sa garanteze cu ele in Romania? multe manevre a facut mosul asta.
Răspunde
0 0
Unde am ajuns,sta tara intr-un om de 30 dw ani,bre
12 Feb 07:21
Cea mai buna explicatie ar fi sa i se arate pe unde se iese din Banca si din Parlament.Nu v-ati saturat de cat rau a făcut tarii ?Numai ROBORUL e sau si aparentna sa la grupuri secrete straine si conduci inima si sangele uniei tari.?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?