Motivul șocant pentru care Guvernul PSD grăbește creșterea salariului minim

22 Octombrie 2018
Olguta Vasilescu
Olguta Vasilescu

Situație fără precedent în România ultimilor 20 de ani: Guvernul decide majorarea salariului minim începând cu data de 1 noiembrie! De regulă, acest tip de majorare era făcută la începutul anului sau, în situații excepționale, la mijlocul anului. Patronatele și economiștii au găsit o explicație pentru această grabă suspectă a unei măsuri anunțate cu 2 săptămâni înainte de a intra în vigoare.

Guvernul a anunţat creşterea în avans a salariului mi­nim pe econo­mie de la 1 no­iem­brie, de la un sala­riu minim brut actual de 1.900 de lei până la 2.080 de lei salariu minim brut.

În plus, angajaţii cu studii su­perioare şi cei care au peste 15 ani vechime vor trebui să primeas­că de la 1 noiembrie 2018, deci pe ultimele 2 luni din acest an, un salariu minim brut de 2.350 de lei.

Impactul unei măsuri de acest tip, anunțată cu doar două săptămâni înainte de a intra în vigoare, va fi unul devastator în mediul privat, mai ales la nivelul IMM-urilor, atrag atenția patronatele și economiștii.

Președintele Consiliului Național pentru IMM, Florin Jianu, a declarat la Realitatea TV că un astfel de anunț făcut de Guvern pe Facebook este "inadmisibil", iar impactul va fi "uriaș"."E inadmisibil acest lucru, să anunți lucruri atât de importante pe Facebook și ele să nu fie discutate în comitetul național tripartid, format din Guvern, patronate și sindicate. E inadmisibil ca mărirea salariului minim pe economie să fie anunțată cu 2 săptămâni înainte să introduci această lege, de la 1 noiembrie.

De obicei salariul minim se majora de la 1 ianuarie, doar în cazuri excepționale se făcea la jumătatea anului. Nu s-a făcut niciodată cum se întâmplă acum. Până la sfârșitul anului mai sunt două luni și gândiți-vă ce impact uriaș va avea la nivelul IMM-urilor și a companiilor mari care și-au făcut anumite calcule, care au un buget de salarii, au calcule legate de indicatorii economici, care nu pot fi schimbate de la o lună la alta", a declarat Florin Jianu, fost ministru în Guvernul Grindeanu.

Potrivit acestuia, cel mai plauzibil motiv pentru introducerea noului salriu minim este "foamea de bani" a Guvernului care vrea să strângă mai multe taxe pe muncă din partea angajatorilor privați.

"E evident ca e o lipsă de bani la bugetul de stat și, pe cale de consecință, se transferă responsabilitatea în mediul privat. Guvernul cere bani de la angajatori prin mărirea taxelor pe muncă. Mărirea salariului minim pe economie înseamnă bani mai mulți la bugetul de stat. E o lipsă de dialog inexplicabilă și inadmisibilă, nu s-a întâmplat nicodată acest lucru.

Toate aceste scenarii puse în spațiul public fac foarte mult rău economiei în ansamblu, ele ar trebui discutate într-un cadru restrâns. Am auzit și de scenariul privind stabilirea unui salariu minim diferențiat pentru cei care au studii superioare, pentru cei cu vechime de 15 ani...

Acest tip de abordare este inadmisibilă, stabilirea salariului minim trebuie să fie apanajul partenerilor sociali, patronate, sindicate, făcut pe baza posibilităților, a indicatorilor economici pe bază de rentabilitate. Nu vine Guvernul cu o ingerință brutală în economie să stabilească niște lucruri și le comunică așa pe FB, în weekend...", a mai spus Florin Jianu.

Din cei aproxima­tiv 5 milioane de sa­lariaţi din România, 1,5 milioane au astăzi salariul minim pe economie, cei mai mulți în mediul privat.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?