Carmen Dan: Pe 10 august nu a fost deloc un miting pașnic. Manifestaţia rămâne una neasumată

11 Septembrie 2018
Carmen Dan
Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat marți, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple în care opoziţia îi cere demisia, că mitingul din 10 august „nu a fost unul pașnic”, recunoscând însă că la protest au fost și persoane care nu au fost violente dar care „au avut de suferit”.

Ministrul de Interne, Carmen Dan a mai spus că acuzaţiile care i se aduc sunt false, bazate pe „pasaje din presă” şi că nu a ascuns de parlamentari raportul despre protestele din 10 august.

„Pe 10 august nu a fost un miting pașnic. Dacă ar fi fost așa lucrurile ar fi decurs ca la celelalte mitinguri și proteste pe care tot Jandarmeria Română le-a gestionat în ultimii ani”, a spus Carmen Dan, la Camera Deputaților, în cadrul dezbaterilor privind moţiunea simplă a PNL "Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti".

Ministrul de Interne a recunoscut că „au fost și persoane care nu au fost violente și unele au avut de suferit”, iar „pentru tot ce înseamnă abuzuri și încălcări ale legii cei vinovați vor răspunde”, așa cum este firesc să răspundă și cei care au lovit jandarmii.

„Sunt acuzată de muşamalizarea oricărei discuţii şi de fuga de Parlament. Pe 11 august am prezentat într-o conferinţă de presă datele preliminare referitoare la acţiunile din 10 august. În 19 august, am prezentat raportul. Aţi reclamat că raportul a fost ascuns timp de două săptămâni, însă pentru că MAI să poată să pună la dispoziţia parlamentarilor un raport clasificat trebuie îndeplinită o precedură. În 21 august, la comisia de apărara din Camera Deputaţilor, această procedură nu era îndeplinită, iar pe 22 august Parchetul ne-a solicitat acest raport. Prin urmare, ca să nu fim acuzaţi că am diseminat documente care ar putea constitui probe într-un dosar, am solicitat Parchetului opinia cu privire la transmiterea raportului, iar în urma răspunsului primit, în 30 august, am făcut demersurile pentru transmiterea documentului către comisiile parlamentare. Aşadar, este falsă tema că acest raport a fost ascuns", a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul de Interne, Carmen Dan.Ministrul de Interne, Carmen Dan a adăugat că opoziţia nu are argumente raţionale să îi ceară demisia.

„Am citit cu atenţie textul moţiunii şi am constatat o lipsă totală de argumente raţionale care să susţină cererile din acest document. Absenţa unor fapte şi situaţii concrete este pueril acoperită de un joc pueril, superficial, susţinut de abordări mediatice şi păreri nefundamentate legal (...) Această compunere denumită moţiune nu conţine fapte, realităţi, evenimente, ci doar pasaje regăsite în presă”, a precizat ministrul de Interne.

Ministrul a mai susţinut că Jandarmeria a avut, pe 10 august, acordul prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă la protestele antiguvernamentale din Piaţa Victoriei

................................................

Scandalul violenţelor din data de 10 august ajunge în Parlament. Moţiunea simplă pentru demisia ministrului de Interne şi a conducerii Jandarmeriei face primul pas azi în Camera Deputaţilor. Liberalii solicită demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a conducerii Jandarmeriei pentru ”reprimarea manifestației din 10 august”.

Camera Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă depusă de PNL la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, intitulată "Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti", urmând ca miercuri să fie supusă votului final.

Grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor a depus, săptămâna trecută, moţiunea simplă în care solicită demisia ministrului de Interne, menţionând că aceasta "a coordonat represiunea din 10 august".

"Din perspectiva Partidului Naţional Liberal, demisia ministrului Carmen Dan, care a coordonat de facto intervenţia de pe 10 august, şi a întregii conduceri a Jandarmeriei este o prioritate de siguranţă naţională: aceşti oameni au dovedit că nu vor şi nu sunt capabili să asigure ordinea şi să respecte legea, inclusiv o serie de documente esenţiale, cum ar fi Strategia Naţională de Apărare a Ţării - care subliniază faptul că garantarea siguranţei cetăţenilor reprezintă un interes naţional de securitate. Zeci de mii de protestatari paşnici au fost loviţi şi atacaţi cu gaze lacrimogene din cauza unui grup provocator care nu a putut fi identificat şi izolat ore în şir. Şi ne putem gândi la premeditare, amintindu-ne că recent Liviu Dragnea şi Carmen Dan voiau să ofere Jandarmeriei atribuţii de cercetare penală, dar şi pază şi protecţie pentru demnitari. Stimaţi colegi, nu este permis şi generaţiei noastre să accepte încă o mineriadă fără ca vinovaţii să plătească. Nu trebuie să mai tolerăm niciodată imaginea cetăţenilor români nevinovaţi, paşnici, loviţi peste cap cu bastoane de cauciuc. Nu aceasta este ţara pe care am ales să o construim la Revoluţia din 1989. Fiecare lovitură ilegală din 10 august a fost una peste obrazul democraţiei româneşti, iar cei vinovaţi trebuie să plătească. Carmen Dan trebuie să plece azi din fruntea Ministerului Afacerilor Interne", se arată în textul moţiunii.

Semnatarii moţiunii solicită deputaţilor să sprijine acest demers prin care cer demiterea de urgenţă a ministrului Carmen Dan.

"Încă din primele zile de mandat, actuala guvernare PSD-ALDE a afectat imaginea României în rândul partenerilor externi, iar ministrul Carmen Dan s-a asigurat că nu se abate de la această politică. Inclusiv cetăţeni străini au fost agresaţi de către forţele de ordine. Patru turişti israelieni au fost scoşi din taxi şi bătuţi de jandarmi, chiar dacă aceştia au explicat că nu participă şi nu au participat la proteste şi şi-au arătat paşapoartele. Pe cale de consecinţă, Ambasada Israelului în România a anunţat că va depune plângeri penale pe numele agresorilor. Chiar aşa: doamna Carmen Dan, vă asumaţi răspunderea pentru faptul că aţi stricat imaginea României în plan internaţional prin toate aceste acţiuni? Imagini şi filmări de la suprimarea protestelor de pe 10 august au fost prezentate în presa internaţională", adaugă liberalii.

Deputaţii PNL acuză faptul că ministrul de Interne a comis nenumărate gafe, amintind de episodul "microfonul", potrivit Agerpres.

"Ministrul a generat atunci o isterie generală în presă şi în minister, pe fondul unor bănuieli personale legate de acţiuni de spionaj asupra sa. În loc să anunţe Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) - instituţie abilitată să se ocupe de astfel de cazuri - Carmen Dan a ales să se plângă presei şi a compromis astfel o anchetă care ar fi trebuit demarată. În joc nu erau nici atunci şi nu sunt nici acum mizele personale ale doamnei Dan, ci interese de siguranţă naţională, de securitate şi de prestigiu ale instituţiei pe care o reprezintă", spun iniţiatorii moţiunii simple.

Liberalii mai arată că pe 10 august au intervenit jandarmi cu indicativul ascuns, ceea ce este împotriva regulamentelor, şi au uzat de practici de intervenţie interzise împotriva unei majorităţi paşnice a protestatarilor.

"Jandarmeria a acţionat în baza unui ordin care nu exista legal în momentul intervenţiei", mai precizează liberalii.

Deputaţii PNL consideră că "miza evidentă a celor din PSD este muşamalizarea oricărei discuţii despre 10 august şi promovarea tuturor celor implicaţi în represiune".

"România este un stat care a revenit, după o dictatură lungă şi sângeroasă, în rândul ţărilor democratice şi liberale. Avem experienţe triste ale reprimării manifestărilor publice atât înainte de 1989, dar, din păcate, am trăit momente grave - mineriadele - şi după Revoluţia din decembrie. În aceste condiţii, având în vedere proximitatea istorică a unor astfel de traume, este esenţial pentru structurile de ordine publică să facă din libertăţile şi drepturile civice o prioritate absolută. Integritatea fizică şi dreptul fiecărui cetăţean la opinie şi protest sunt principii indiscutabile într-un stat de drept şi sunt garantate de Constituţie, dar şi de tratatele internaţionale privind drepturile omului la care România este parte. Niciun român nu poate deveni victimă sau victimă colaterală a unor represiuni violente, indiferent de justificare. Din păcate, nu asta s-a întâmplat la protestul Diasporei din 10 august. Dimpotrivă. Sunt, de altfel, câteva lucruri care trădează lipsa de logică, de legalitate şi poate chiar o premeditare a violenţelor din 10 august", mai susţin liberalii.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Costin Stefan
11 Sep 18:28
CUPLUL D-D A PREGATIT A PRIORI ATACUL CRIMINAL din 10 august. in cele mai mici amanunte. Dovada este ca au adus in Piata Victoriei o armata impresionanta de ,,jandarmi”, gata echipata de razboi, care a atacat cu gaze chiar de la inceput pe protestatarii pasnici. D2 nu a mai adus caii, fiindca stia ca va fi atac mare, cu gaze interzise, cu aruncatoare de grenade, cu jeturi de apa, cu tipete si bubuituri. Jandarmii ar fi putut sa incercuiasca grupul de ,,derbedei” si sa-i aresteze pe toti, dar n-au vrut sa-i prinda. Sa fie intrebata D2, cum l-a consiliat pe D1 sa fure, la CJT din Alexandria.
Răspunde
0 0
mice
11 Sep 18:23
madam matura ... sigur nu a fost pasnic ptr.ca ati infiltrat agitatori printre protestatarii pasnici loazbelor,analfabetilor,criminalior mincinosilo,penalilo interlopi politici care gazati si omarati protestatarii romanii s-au saturat de voi
Răspunde
0 0
Belu
11 Sep 17:23
Trăiască Dragnea. Trăiască PSD.
Răspunde
0 0
ioan
11 Sep 16:49
După mintea de oaie bârsană , dacă tot ce s-a întâmplat cu maltratarea manifestanților pașnici, cei violenți erau infiltrații jandarmeriei, că doar are experiența încă din 1933 când au ucis mișelește muncitorii, repet muncitorii, de la Atelierele Grivița, având infiltrat în mijlocul protestatarilor pe acel ticălos vasile roaită, ( chiar și comuniștii l-au dibuit, târziu dar l-au dibuit, și au schimbat stres numele de localități denumiri de raioane, etc. Dacă ce spune secretara asta de școală generală, atunci să facă bine ca PiZDiștii să inceapă reabilitarea lui ceaușescu și a partidului comunist, care a fost ucis mișelește, asasinat, de către înaitașii lor, unii încă în viață, că și atunci manifestanții nu aveau voie de la stăpânire să intre in cc al pcr ( care era Dumnezeul Romăniei, și în alte organzatii de represiune ale comuniștilor. In concluzie nu ar trebui , după mintea de oaie bârsană, să dispară cimitirul eroilor revoluție, monumentele din țară ale eroilor, să le ia privilegiilor revoluționarilor ( cei mulți din PSD ), etc. Oare ce a declarat dobitocul de fost ministru de interne al lui ceaușescu când a trebuit să dea socoteală...AM FOST UN DOBITOC !!! Carmencita oare știe sa facă forma feminină ?? presupun ca a învățat la PRIVATA unde și-a făcut studiile sup...erioare, ( sensu este cel care il dădeau PiZDiștii despre studiile unora care nu erau cu ei în haită ( dacă erau de bine, e de bine, dacă erau peiorative așa să fie )!!! Scria undeva în constituția votată nu cu mult timp înainte că este posibilă schimbare formei de guvernământ, de desființarea pcr , ( cu milioane de membrii de-adevărate-lea, cotizanți, cu jurământ de-adevărate-lea semnat personal, înscris în constituție ca jupân absolut a României !!) a marii adunări NATIONALE, care reprezenta voința liber exprimată și suverană a poporului român, votată cu un procentaj de peste
Răspunde
0 0
Amalia
11 Sep 16:34
Femeia asta n-are pic de bun simț, minte cu nerușinare? Cum e posibil să avem un astfel de ministru la interne ? Totul a fost premeditat de către această femeie,demonstrații au fost așteptați ,nu cu sare și pâine, ci de o armată echipată de luptă și un mare număr de ambulanțe, oare de ce? RUȘINE! RUȘINE! RUȘINE! Ai făcut țara de râsul Lumii!
Răspunde
0 0
Stan
11 Sep 15:49
Falsa esti tu marlanca parvenita secretara de la coada vacii ce esti..Cu penalul infractor jefuitor dragnea marlanul tau ..Nu va uitam si iertam in veci penalilor bolsevici.
Răspunde
0 0
Bracon Ioan
11 Sep 15:49
Este adevarat ca la miting au fost persoane de maidan, certate cu ordinea si disciplina, astfel arre dreptat ministrul de interne care a spus in parlament : „Pe 10 august nu a fost un miting pașnic. Dacă ar fi fost așa lucrurile ar fi decurs ca la celelalte mitinguri și proteste pe care tot Jandarmeria Română le-a gestionat ,
Răspunde
0 0
Stan
11 Sep 15:48
Falsa esti tu marlanca parvenita secretara de la coada vacii ce esti..Cu penalul infractor jefuitor dragnea marlanul tau ..Nu va uitam si iertam in veci penalilor bolsevici.
Răspunde
0 0
Nicolas
11 Sep 15:37
Oita birsana
De esti nazdravana,
Nu mai asculta
Fleacuri la Dragnea.
Ia-ti Tu talpasita
Ti-au deschis portita
Asa-i mult mai bine
Sa scapi de rusine.
Cu vremuri ce vin
O a fie-un chin
Sa poti rezista
In clanul Dragnea.
Si inca ceva
Las-o pe Firea
Firea este o Zina
Tu esti o pagana
Răspunde
0 0
Itrina
11 Sep 15:04
Sa-si dea demisia,sluga lui Daddy!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?