Moţii, strămoşii lui Avram Iancu

12 Mai 2009
Foto: RTV
Foto: RTV
Ţara Moţilor este locul unde timpul parcă s-a oprit în loc, tulnicele vorbesc despre istorii uitate şi oameni simpli care cred într-un singur erou: cel dintâi între moţi, Avram Iancu.

Nimeni nu ştie cine şi când a meşterit aceste instrumente. Unii spun că există încă de pe vremea dacilor. Cu tulnicul se anunţau bătăliile, furtunile, incendiile, naşterile sau căsătoriile. Acum a devenit motiv şi prilej de sărbătoare.

Din când în când, tulnicărele din satul Avram Iancu se întâlnesc şi cântă într-o poieniţă. Au învăţat să mânuiască instrumentele din generaţie în generaţie, de la bunele lor. Pe lângă acest secret, mai e şi talentul.

În comuna Avram Iancu se mai păstrează şi un alt instrument arhaic, ale cărui origini s-au pierdut şi ele în fumul timpului. I se spune ţiteră sau ţâmbă şi aminteşte de ceteră şi ţambal. E câte puţin din fiecare. De fapt, a cânta e ceva obişnuit în Apuseni. Nu e moţ care să nu ştie a îngâna măcar o doină.

Dacă aţi ajuns la Avram Iancu şi la legendele lui, o să aveţi surpriza să îi găsiţi chiar şi descendenţii. Moţi aspri la înfăţişare, dar tare calzi la inimă. 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?