Moody's a retrogradat ratingul Japoniei

1 Decembrie 2014

Moody's a retrogradat luni ratingul Japoniei cu o treaptă, de la Aa3 la A1, pe fondul "unei incertitudini sporite" privind capacitatea autorităţilor de la Tokyo de a reduce deficitul fiscal, potrivit Mediafax.

Este pentru prima dată în ultimii doi ani când o mare agenţie de evaluare fiscală reduce ratingurile Japoniei, relatează MarketWatch.

Moody's a motivat decizia prin faptul că premierul nipon Shinzo Abe a decis să amâne cu un an şi jumătate creşterea cotei de TVA, ceea ce determină "riscuri asupra consolidării fiscale şi, pe termen lung, asupra costului finanţării şi a sustenabilităţii datoriei", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.Japonia este cea mai îndatorată economie dintre statele dezvoltate, nivelul datoriilor depăşind de peste două ori valoarea produsului intern brut.

Guvernul nipon a afirmat recent că va încerca să echilibreze bugetul primar, astfel încât veniturile din taxe să fie similare cu cheltuielile (minus plăţile dobânzilor pentru împrumuturile guvernamentale), până în 2020.

"Consolidarea fiscală va deveni din ce în ce mai dificilă odată cu trecerea timpului", au declarat analiştii Moody's, adăugând că întârzierea măsurilor pentru reducerea datoriilor şi eficienţa scăzută a acestora pot afecta creşterea economiei Japoniei.

Creşterea randamentului pentru obligaţiunile emise de guvernul nipon se numără, de asemenea, printre motivele care au stat la baza retrogradării calificativului acordat Japoniei, potrivit Moody's.

În urma anunţului privind retrogradarea Japoniei, yenul s-a depreciat la cel mai redus nivel faţă de dolarul american, tranzacţionându-se la 119,15 unităţi.

Subiecte pe aceeași temăSursă: Mediafax

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

1 -1
ala
01 Dec 15:08
Ar putea retrograda si SUA la ce trilioane datorii au. Dar nu o vor face pentru ca sunt la comanda politica.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?