Când intră în vigoare modificările Codului rutier privind transportul copiilor

13 Februarie 2015
Când intră în vigoare modificările Codului rutier privind transportul copiilor
Când intră în vigoare modificările Codului rutier privind transportul copiilor
FOTO: www.tpark.ro

O serie de modificări la Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 (Codul rutier), privind siguranţa în transportul copiilor, intră în vigoare, sâmbătă, şoferii care nu le respectă riscând amenzi între 390 şi 487 de lei. Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, s-a transpus legislaţia europeană privitoare la normele tehnice de aplicare a dispoziţiilor Codului rutier, referitoare la utilizarea obligatorie, în vehicule, a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune, potrivit Mediafax.

Mai exact, potrivit dispoziţiilor care intră în vigoare sâmbătă, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Fac excepţie de la această regulă copiii aflaţi în mijloace de transport în comun sau în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la trei ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului. Prin excepţie, tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situaţia în care şoferul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului.

Fac excepţie de la obligaţia de a fi fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav. Aceştia pot fi transportaţi pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului de până la trei ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât şoferul.Totodată, în uma modificărilor aduse, copiii de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Mai multe pe Mediafax.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
ADI
14 Feb 11:43
OK ce vor face parintii in utobuze ,microbuze,taxiuri ????? niste legi fara cap,ce copil mic sta nemiscat pe o distanta mai mare in centura numai sa il bati sau sa iti planga tot drumul,nu stiu ce urmaresc acesti oameni,sunt de acord ca copilul sa stea in scaun dar este foarte greu si stau chinuiti copii = vanzarea de scune si amenzi la greu asta este scopul ca nu raspunde politia sau parlamentul daca pateste cineva ceva
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?