Moștenirea PSD: Viitoarea guvernare , obligată să suplimenteze cu 15 miliarde de lei bugetul

10 August 2018
Olguţa Vasilescu: "Statul va plăti câte 500 de euro lunar, angajatorilor care încadrează şomeri"
Olguţa Vasilescu: "Statul va plăti câte 500 de euro lunar, angajatorilor care încadrează şomeri"

Viitoare guvernare va fi obligată să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei în 2022, în condiţiile în care pensiile vor fi dublate, după ce vor fi recalculate în baza noii legi, a declarat, vineri, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Olguţa Vasilescu.

Potrivit acesteia, încasările estimate pentru anul 2022 sunt de 99,7 miliarde de lei, faţă de 58,9 miliarde de lei în anul 2018 şi faţă de 51,6 miliarde de lei în 2016.

"Estimările de venituri au fost calculate prin amendarea cifrelor din strategia fiscal-bugetară, în raport cu execuţia bugetară a anului 2018, care indică o creştere a veniturilor faţă de cele estimate cu 3,5 miliarde de lei", a argumentat ministrul.Ea a mai spus că, în 2017 şi 2018, după foarte mulţi ani, numărul angajaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor, în condiţiile în care există 6,3 milioane de contracte de muncă înregistrate în Revisal, unde nu sunt incluse anumite categorii, precum funcţionarii publici şi armata, şi 5.019.600 de pensionari.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat joi în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor, care urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent.

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.

Pensia anticipată (cu penalizare) este actuala pensie anticipată parţială şi se menţin prevederile legale în vigoare.
În cazul pensiei de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale independente, în paralel.

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

În proiectul de lege se prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi.

,,Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare şi anume: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii", a precizat ministrul Muncii.

Începând cu anul 2022, Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa anual cu inflaţia.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Maria
10 Aug 14:39
Foarte bine ca statul va trebui sa cheltuiasca din buget si cu pensionarii. Mai bine ati avea grija de pensiile celor de la Realitatea care nu au contributiile platite. Sunteti niste TICALOSI, comparand cresterea pensiilor cu promisiunile lui Ceasca. Cresterea din 1 iule a fost anuntata din 2016, iar Noua Lege este anuntata de un an de zile. Sunteti cei mai mari FARISEI si MINCINOSI ai Romaniei. faceti manipulare ordinara cand legati cresterea pensiilor de mitingul diasporeio. Sustineti niste aberatii si voi si stapanul vostru, her Guse, uns cu alifiile tutror serviciilor secrete, incepanda cu descendenta lui din Iulian Vlad si terminand cu relatia lui cu alde Coldea... Poate ii prostiti pe tinerii cu smartphon, dar nu pe toata lumea ...Va veni o vreme cand se vor terezi si tinerii pe care ii prostiti azi...si atunci nu va vad bine..
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?