Mintea umană poate deosebi un robot de un om mai repede decât ai clipi

6 August 2019

Încă nu trăim într-o lume populată de roboți, dar acest viitor ar putea deveni realitate într-o zi. Însă, există un motiv în privința căruia nu ar trebui să-ți faci griji și anume că nu vei reuși să faci diferența dintre un robot și un om.

Roboții au ajuns să semene foarte mult cu oamenii, având mişcări naturale, expresii faciale, chiar şi obraji îmbujoraţi, dar, din fericire, va mai trece foarte mult timp până când roboţii vor putea să fie confundaţi cu oamenii.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Berkley din California, putem diferenția un om de un robot în mai puțin de o secundă. Cum e posibil? Ei bine, specialiștii spun că este vorba despre un mecanism vizual cunoscut drept „percepţia de ansamblu a lucrurilor care par a fi reale", grație căruia putem identifica diferenţele dintre obiectele reale sau artificiale în mai puţin de o secundă.

Oamenii pot face imediat diferenţa între ceea ce este real şi ceea ce nu este real

Se credea că oamenii au nevoie de o atenție sporită la detalii, dar experții au descoperit că nu ne trebuie mai mult de 250 de milisecunde pentru a emite o astfel de judecată pertinentă. Echipa a desfășurat 12 experimente, la care au participat 68 de persoane adulte, fără probleme de vedere.

În cadrul studiului, participanții s-au uitat la mai multe imagini cu oameni normali, cu animale şi cu obiecte, care includeau o îngheţată, un porc de Guineea care purta un tricou, un jucător de hockey, o statuie a unui mamut, o maşină de jucărie în care se aflau câţiva pasageri şi o omidă.Aceste imagini au fost arătate rapid, unele dintre ele pentru mai puțin de 250 de milisecunde, iar după ce au fost acordate calificative de la 1 la 10 în ceea ce priveşte asemănarea cu obiectele reale, au observat că participanţii la acest studiu au identificat precis aceste aspecte, aproape natural.

SursaSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?