Ministrul Finanţelor recunoaşte: Consumul, principalul element de creştere. Lucrurile se vor schimba

11 Aprilie 2018
Eugen Teodorovici, declaraţie despre creşterea economică
Eugen Teodorovici, declaraţie despre creşterea economică

Consumul este principalul element de creştere a economiei, dar acest lucru se va schimba, susţine Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Consumul este principalul element de creştere a economiei, iar acest lucru se va schimba, susţine Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, prezent la o conferinţă organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

"E adevărat ce se spune, că astăzi consumul reprezintă principalul element de creştere. Asta trebuie să se schimbe obligatoriu şi pe termen cât mai scurt. Lucrurile se vor schimba în acest sens, cel puţin la nivel de Guvern felul în care strategia este definită, cu anumite măsuri din Programul de Guvernare arată că asta este direcţia", a spus Teodorovici.

El a precizat că este nevoie de o susţinere a ceea ce înseamnă investiţii în zona publică prin schimbarea legislaţiei pe achiziţii publice.

"Intenţia noastră este de a schimba cadrul legislativ pe achiziţii publice, de a simplifica aşa cum este el definit la nivel european, fără să adăugăm nimic în plus. Va fi un element important în a accelera partea de investiţii atât la nivel local cât şi proiecte mari de infrastructură. Îmi doresc ca România să fie o destinaţie clară şi convingătoare pentru ca investiţii străine să vină în această zonă a Europei", a precizat ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, bugetul trebuie gândit mai modern, mai logic şi mai pragmatic.

"Anul viitor, bugetul pe 2019 trebuie gândit în mod mai modern, mai logic, mai pragmatic. Există multe zone în care se cheltuie nejustificat sume importante de bani în loc să fie direcţionate în zonele unde sunt necesare cheltuieli. Ce avem sub 3% (deficit n.r.) trebuie să fie justificat ca şi cheltuială", a arătat Teodorovici.

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, Produsul intern brut estimat pentru 2017 a urcat cu 6,9%, în termeni reali, faţă de anul anterior.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 10,3% contribuind cu 6,4% la creşterea PIB.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?