Mihai Şora închide gura PSD-ului după scandalul imaginilor "trucate" din 10 august

17 August 2018
Mihai Şora, reacţie după scandalul imaginilor trucate din 10 august 
Mihai Şora, reacţie după scandalul imaginilor trucate din 10 august 

Mihai Şora a reacţionat după declaraţiile Noricăi Nicolai, care a spus că înregistrările de la proteste ar putea fi trucate, precizând că, la momentul actual, toată lumea posedă telefoane mobile şi aparate astfel că e greu de crezut că anumite imagini mai pot fi falsificate sau distruse.

Redăm, integral, ceea ce a scris Mihai Şora pe pagina sa de Facebook. 

"Dragi prieteni,

Să facem acest mic exercițiu de imaginație: cum ar fi și ce ar spune astăzi comandanții, șefii, toți mai-marii dacă nu ar exista i m a g i n i? Ce tirade ar ține capii (răutăților) dacă n-ar putea fi contraziși chiar de înregistrări, de i m a g i n i?…

Ajunge să ne întoarcem cu gândul la anii ’90 (anii cu televiziunea unică și mincinoasă), pentru a înțelege cât le-a fost unora de ușor să falsifice istoria, s-o strâmbe, s-o sluțească. Atunci, în zilele acelea din iunie ’90, ca să vezi limpede prin norul de manipulări și tertipuri, ca să discerni – cu mintea ta – ce se întâmpla în Piața Universității, trebuia să fii acolo, alături de oamenii care protestau; să stai lângă ei, să-i asculți, să-i vezi cu ochii tăi, nu prin „obiectivul“ unei televiziuni aservite.Nimic, niciodată, nu te ajută să te lămurești mai bine și mai iute decât propria-ți descindere în arenă, la fața locului. Nimic nu este mai convingător decât experiența personală, nemediată și concretă. Atunci, în ’90, coborând în stradă, printre studenți, am înțeles ce se întâmpla; iar – după ce am înțeles – mi-am dat demisia de la Învățământ. Am plecat exact așa cum venisem: un om liber, care nu putea fi cu nimic constrâns, nici cumpărat sau prostit. Cei care au rămas în funcții, cei care, ulterior, și-au construit o carieră publică pe victimele de atunci au fost fie complici, fie naivi. 
Tertium non datur.

Astăzi avem cu toții telefoane și aparate, imagini și zeci de filme care nu pot fi ascunse, nici falsificate ori distruse. Iată de ce nu cred că mai rămâne loc pentru naivitate.

P.S. Bineînțeles, le sunt recunoscător Domnilor Niépce și Daguerre pentru formidabila lor invenție. Am prins, pe când eram copil, aparatele cu burduf (ca cel alăturat): mergeam, an de an, cu părinții mei, într-un studio, la un fotograf profesionist, și stăteam – nemișcați și zâmbitori – până se imprima imaginea. Între timp, aparatele au mai evoluat… Și nu mai e nevoie să stăm cuminți, minute în șir, ca să fixăm realitatea și miezul ei mișcător.

Mihai Șora
București, 17 august 2018"

 

 

 

 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
johnneil
17 Aug 18:06
Altfel spus:
Fotografiati orice persoana care vi se pare a fi suspecta. care indeamna la destabilizare. Apoi postate sa-i vada toata lumea. printre aceia sunt dusmani vostri. Cei care sunt obligati sa faca acest lucru evita sa-i retina. Oare DE CE?
Răspunde
0 0
mircea
18 Aug 08:48
2 nu poate fi retinuti fiindca sunt din aceiasi unitate cu tov procuror,Gusa,Dancu,Rus,Rares si senilul Mihai
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?