Măsurătoarea care îți arată că Everest nu e cel mai înalt munte din lume

12 Iunie 2019

Majoritatea oamenilor cred că cel mai înalt vârf muntos din lume este Everest, însă adevărul este cu totul altul. Se pare că există un al vârf muntos care a reușit să ia fața înălțimii de 8,848 metri a Everestului.

Muntele Everest și-a căpătat titlul de „cel mai înalt munte din lume" după ce Edmund Hillary l-a escaladat 1953 și ulterior alți zeci de mii de aventurieri.

Însă, conform științei acesta a fost detronat de către Chimborazo – un stratovulcan în Ecuador, care face parte din grupul Munților Ande. Asta pentru că este cel mai îndepărtat punct din centrul Pământului și, prin urmare, cel mai înalt din punct de vedere al distanței.

Everestul nu mai este cel mai înalt vârf muntos din lume

„Chimborazo se ridică la 6,248 metri deasupra nivelului mării. Adică, este mai mic decât Everest cu 2,600 de metri, însă lucrurile se schimbă atunci când faci măsurătorile din centrul Pământului", a declarat specialistul Eli Rosenberg.

De unde vine însă această diferență? Christophe Basile, cercetător al Institutului de Științe ale Pământului de la Grenoble, oferă explicația simplă a acestui fenomen:„Pământul nu este perfect sferic. Din cauza forțelor centrifuge, acesta este aplatizat la poli și bombat la ecuator (cercul imaginar situat la mijlocul distanței dintre poli care împarte o planetă în două emisfere egale)."

Drept urmare, în locul unde se află muntele Chimborazo, distanța dintre suprafață și centrul planetei este cu aproximativ 21 de kilometri mai mare decât la poli. Astfel, vârful său se află la 6,384 de kilometri de centrul planetei, în timp ce cel al Everestului, mult mai departe spre nord, este de numai 6,382 kilometri, ceea ce înseamnă o diferență de 1,811 de metri față de Everest.

Însă, în privința acestor măsurători cercetătorii au păreri diferite. Așadar, până
când polemica din jurul celui mai înalt vârf din lume vor fi lămurită, geologii au o veste bună pentru turiști: „vă puteți lăuda că ați urcat pe cel mai înalt vârf de pe planetă escaladând vulcanul Chimborazo. Iar aici, urcarea este mult mai lejeră decât pe Everest".

Sursa

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?