VIDEO. Mărturii cutremurătoare de la cea mai mare catastrofă maritimă a României

16 Noiembrie 2017

Au trecut 38 de ani de la cea mai mare catastrofă maritimă a României. Este vorba de explozia de pe petrolierul "Independenţa", când 42 de oameni din cei 45 de membri ai echipajului au murit după ce nava românească încărcată cu 95.000 de tone de petrol a fost lovită de un vas grecesc la intrarea în strâmtoarea Bosfor. 

Ioan Gomboșanu avea 26 de ani când a urcat ca timonier la bordul petrolierului “Independența”. Spune că a fost ultimul său voiaj de cursă lungă, pentru că de atunci nu a mai vrut să plece de pe țărm. Tragedia l-a marcat atât de mult încât nici acum, după 38 de ani nu și-a revenit, scrie reporterntv.ro

Spune că își va mai călca pe suflet o dată, ca să spună povestea de pe “Independența” atunci când se vor comemora 4 decenii de la cea mai mare catastrofă maritimă a României.

3 oameni din cei 45 de membri ai echipajului au supraviețuit. Doar timonierul Gomboșanu mai este astăzi în viață. Are 61 de ani dar nu poate uita noaptea în care, la intrarea în Bosfor, mândria flotei românești a fost lovită de nava grecească Evriali.

"Ne-a lovit la mijloc, în dreptul tancurilor 3 și 4. S-a auzit inițial un scârțâit de fiare. La scurt timp a apărut prima explozie și petrolul a luat foc", declara în urmă cu doi ani fostul timonier.A rememorat și momentul cumplit în care și-au dat seama că din cauza înclinării navei nu vor putea folosi bărcile de salvare.

"Comandantul a dat ordinul de „Abandon navă“. Atunci s-a instalat haosul. Vreo zece oameni din echipaj s-au îndreptat spre scara de pilot. Atunci îmi aduc aminte că s-a produs a doua explozie. O perdea de foc i-a acoperit pe toți cei zece… În fața mea s-a aruncat ajutorul de șef mecanic, care era mai în vârstă ca mine. M-am ghemuit și am sărit și eu cam de la o înălțime de opt etaje… Apa era foarte rece, avea cred cam 10 grade", a povestit Ioan Gomboșanu.

Ca să se salveze a înotat o oră, aproximativ 3 kilometri, fără oprire. La câțiva zeci de metri de țărm un pescar turc, fără un picior, l-a tras în barca sa. O lună a durat incendiul de pe „Independența”. Trupurile a 10 marinari nu au fost găsite niciodată.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?