Mărmureanu: Există posibilitatea formării unor tsunami în Marea Neagră

26 Decembrie 2009
Directorul Institutului de Fizică a Pământului susţine că nu există acumulări de energie periculoase în zona Vrancei
Directorul Institutului de Fizică a Pământului susţine că nu există acumulări de energie periculoase în zona Vrancei
FOTO: Foto: cutremur.net

Gheorghe Mărmureanu a explicat mecanismele care fac din Indonezia una dintre cele mai expuse zone din punct de vedere al riscului producerii unor cutremure catastrofice şi a comentat cu privire la activitatea seismică din zona Vrancei şi a Mării Negre.

Directorul Institutului de Fizică a Pamântului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat că deşi există posibilitatea creării unor tsunami ca urmare a cutremurelor din largul Mării Negre, acestea nu vor avea efecte catastrofice.

"Sunt şanse să fie cutremure în Marea Neagră, dar nu de genul unor cutremure care să provoace efecte precum cele din Indonezia", a declarat Mărmureanu.

Directorul IFP a mai spus că în viitorul apropiat există şanse foarte mici să existe cutremure devastatoare cauzate de activitatea din zona Vrancea.

"Vrancea nu are mai mult de 40% - 50% încărcătură energetică acumulată în prezent, aşa că nu există motive de îngrijorare", a precizat Gheorghe Mărmureanu.

Un seism de 6,7 pe scara Richter a lovit sâmbătă insula Maluku din Indonezia. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 67 de kilometri, în jurul orei 16 (09:00  ora României). Autorităţile nu au emis alertă de tsunami.

Indonezia se află pe "centura de foc" a Pacificului, unde întâlnirea mai multor plăci continentale provoacă o puternică activitate vulcanică şi seismică, iar în urmă cu cinci un tsunami provocat de un seism puternic a adus moartea a peste 230.000 de oameni. Mai multe milioane de oameni au rămas atunci fără adăpost, iar efectele dezastrului încă sunt vizibile.Subiecte pe aceeași temăSursă: Realitatea TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?