Manevra greşită pe care o fac aproape toţi şoferii când se află în sensul giratoriu

24 Martie 2018

Cum trebuie să semnalizaţi într-un sens giratoriu sau cine are proritate la ieşire din sens în cazul în care sunt mai multe benzi de mers?

În Codul Rutier, doar două articole fac referire la sensul giratoriu. Articolul 55 stabileşte că sensul giratoriu este o intersecţie dirjată iar articolul 57, aliniatul 4, prevede că:
„În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”. Despre senul giratoriu nu se vorbeşte nici în Regulamentul de aplicare al Codului Rutier. Actul normativ prevede doar că într-o astfel de intersecţie oprirea este interzisă (Art. 142, lit. f).

Cum trebuie să procedaţi corect în sensul giratori?
 
La apropierea de sensul giratoriu, observati din timp activitatea celorlalti participanti la trafic, semnele de circulatie si eventualele semafoare. Inscrieti-va din timp pe banda corespunzatoare directiei pe care doriti sa o urmati.
 
Vă asigurati, semnalizati si efectuati manevra de schimbare a directiei in timp util. Reduceti progresiv viteza autovehiculului, din timp si fara franari bruste.
Acordati prioritate autoturismelor care sunt deja in intersectie.
În cazul în care viraţi la dreapta, trebuie să semnalizaţi 'dreapta' şi să vă înscrieţi pe banda dreaptă şi continuaţi să semnalizaţi până vă înscrieţi pe direcţia coprespunzătoare.
Dacă viraţi la stanga, trebuie să semnalizaţi 'stânga' şi să vă înscrieţi pe banda stângă a sensului giratoriu. Vă păstraţi această poziţie până treceţi de ieşirea dinaintea celei dorite; atunci vă asiguraţi, semnalizaţi şi treceţi pe banda dreaptă pentru a urma ieşirea dorită.
 
Dacă mergeţi înainte, semnalizaţi stânga intrarea în intersecţie, vă încadraţi de preferat pe prima banda şi semnalizaţi dreapta când vă apropiaţi de ieşirea dorită. Chiar dacă aceste reguli par a fi destul de simple, de foarte multe ori sunt pur şi simplu ignorate de şoferi.
 
Mulţi dintre conducătorii auto nu semnalizează manevrele din sensul giratoriu şi nici nu acordă prioritate de trecere celor care au acest drept. Instructorul auto Constantin Alecsa spune că de vină ar fi faptul că circulaţia prin sensul giratoriu nu este foarte bine reglementată de legislaţia de specialitate, scrie adevarul.ro.
 
"Codul Rutier are foarte multe lacune. Reglementarea circulaţiei în sensul giratoriu este una dintre ele. Este păcat că niciodată nu sunt luate în considerare propunerile pe care noi le facem atunci când se discută modificări ale legislaţiei rutiere", a precizat Constantin Alecsa.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Nicu
25 Mar 11:47
Eu cred ca regula de baza trebuie sa fie mai intai SEMNALIZAREA , urmata mai apoi de asigurarea manevrei ce urmeaza a se face , oriunde , nu doar in sensurile giratorii ! Semnalizarea facuta inaintea oricarei manevre , ii face si pe ceilalti conducatori sa inteleaga ce vrei sa faci si iti poate oferi si siguranta ca vei putea face manevra pe care nu o ai in cap doar tu !
Răspunde
0 0
Nicu
25 Mar 11:45
Eu cred ca regula de baza trebuie sa fie mai intai SEMNALIZAREA , urmata mai apoi de asigurarea manevrei ce urmeaza a se face , oriunde , nu doar in sensurile giratorii ! Semnalizarea facuta inaintea oricarei manevre , ii face si pe ceilalti conducatori sa inteleaga ce vrei sa faci si iti poate oferi si siguranta ca vei putea face manevra pe care nu o ai in cap doar tu !
Răspunde
0 0
ene marian
24 Mar 17:40
circulatia in sens giratoriu este reglementata de mult,numai ca nici macar politistii nu stiu cum se circula in giratoriu.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?