Evenimente dramatice în Gabon. Lovitura militară de stat ”a eșuat”. Ce se întâmplă

7 Ianuarie 2019

O lovitură de stat militară a eșuat în Gabon, statul vest african bogat în resurse petroliere, relatează BBC.

Militarii din Gabon au anunțat luni dimineață că au organizat o lovitură de stat pentru a ”restaura democrația”, în țara condusă de 50 de ani de aceeași familie. Armata a preluat controlul radioului național la primele ore ale zilei de luni pentru a citi o declarație privind instituirea unui ”Consiliu de Restaurație Națională”. Tancuri și vehicule blindate putea fi văzute pe străzile capitalei Libreville.

Câteva ore mai târziu, calmul a ''revenit'' şi autorităţile au preluat situaţia ''sub control'', potrivit ministrului comunicaţiilor şi purtător de cuvânt al guvernului, Guy-Bertrand Mapangou, notează Agerpres. Acesta a spus că au fost cinci membri ai unui comandou care preluaseră controlul radio-televiziunii, dintre care patru au fost arestaţi şi al cincilea a fugit.

Forţele de securitate au fost desfăşurate în capitală şi vor rămâne acolo şi în zilele următoare pentru a menţine ordinea, a mai afirmat oficialul gabonez.

Frontierele au rămas deschise, în schimb internetul era tăiat la Libreville, după cum a constatat corespondentul AFP, care a auzit şi focuri de armă în zona radio-televiziunii şi a observat mişcări de blindate pe principalele bulevarde din Libreville.Acelaşi corespondent afirmă că zeci de tineri au incendiat o maşină şi cauciucuri într-un cartier din apropierea radio-televiziunii, aparent dând curs apelului la revoltă lansat de pucişti, iar forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţi.

Tentativa de lovitură de stat a fost condamnată de Uniunea Europeană, Uniunea Africană şi de Franţa.

Președintele Ali Bongo a preluat puterea în 2009, după 40 de ani în care țara a fost condusă de tatăl său.

În 2016, el a câștigat un nou mandat, în urma unui scrutin marcat de violențe și de acuzații de fraudă.

Bongo a suferit un infarct în octombrie 2018, iar zvonurile privind starea sa de sănătate precară s-au întețit. La fel și criticile la adresa guvernării.

Vineri, un ziar național a fost suspendat după ce a afirmat, într-un articol, că țara este ”pe pilot automat” și că premierul ar trebui să fie numit lider interimar.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?