Primele simptome ale infecţiei cu LISTARIA, bacteria găsită în produsele congelate Greenyard

6 Iulie 2018

LISTERIA. Toată Europa este în alertă după ce nouă persoane au murit infectate cu listeria.

LISTERIA. Cel mai probabil, bacteria provenea de la legumele congelate într-o fabrică din Ungaria. Iată ce este bacteria LISTERIA și care sunt persoanele cele mai expuse riscului îmbolnăvirii.

Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes.

Deși oricine se poate infecta, în cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol mare pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort.

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Produse vegetale congelate, suspecte că ar fi contaminate cu Listeria

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar și bătrânii.

LISTERIA. Ce este bacteria listeria

Bacteria listeria se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate). În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale, conform click.ro. 

LISTERIA. Care sunt simptomele bolii listerioza

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice. 

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Lista produselor retrase de Greenyard din România

Totuși, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.

LISTERIA. Exista alimente contaminate cu listeria în România?

LISTERIA. Conform unui comunicat publicat Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) și citat de Agerpres, în acest moment, contaminarea cu bacteria Listeria Monocytogenes afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese.

Autoritățile din țara noastră ne asigură că astfel de produse nu sunt vândute în țara noastră și că nu a apărut nici un caz suspect de îmbolnăvire.

Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

În 29 iunie 2018, Oficiul pentru siguranţa alimentară din Ungaria a interzis comercializarea tuturor legumelor congelate şi a produselor congelate mixte produse de fabrica afectată în perioada august 2016 - iunie 2018, solicitând retragerea lor imediată şi aducerea produselor în fabrică, pentru a se reduce riscul infectării.

LISTERIA. Cum să eviți alimentele congelate contaminate

Totuși, pentru reducerea riscului infecţiei, consumatorii trebuie să gătească complet legumele congelate, chiar dacă acestea sunt consumate în mod obişnuit fără a fi gătite (de exemplu în salate sau smoothies).

Retragerea preventivă de pe piață a produselor congelate aparținând companiei „Greenyard” 

În seara zilei de 05.07.2017, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei „Greenyard”, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piața europeană, inclusiv de pe piața României.

În țara noastră, produsele congelate aparținând companiei „Greenyard” au fost retrase de la raft.

Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauției*

Precizăm că până în acest moment, ANSVSA nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, de modificări ale situației comunicate ieri de ANSVSA, care să implice și România.

De asemenea, nu s-au primit informații oficiale și nici buletine de analiză care să indice prezența Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piața din țara noastră.

Cu toate acestea, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare și reținute oficial.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?