Lia Savonea vrea să știe dacă Secția Specială va fi desființată

25 Iunie 2019
Lia Savonea
Lia Savonea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Șefa CSM a trimis o scrisoare premierului Dăncilă și ministrului Justiției, Ana Birchall, în care le cere să aducă la cunoștință dacă este în pregătire vreun act normativ prin care Guvernul vrea să desființeze Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Președinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, le cere, într-o scrisoare deschisă, premierului Viorica Dăncilă și ministrului justiției, Ana Birchall, să comunice dacă la Guvern există un proiect de act normativ privind desființarea Secției Speciale sau dacă guvernul intenționează să promoveze un astfel de act.

Solicitarea vine după ce la ședința de guvern de miercuri, 12 iunie, ar fi existat tensiuni între premierul Dăncilă și ministrul justiției pe tema secției speciale. Ministrul justiției ar fi dorit ca evaluarea secției să fie realizată de către minister, însă ministrul Birchall neagă că ar fi existat un astfel de proiect. După mai bine de o oră de discuții în contradictoriu, premierul Dăncilă ar fi declarat chiar că regretă că a numit-o în funcție.

Comunicatul CSM

”I. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Lia Savonea, a adresat astăzi o scrisoare publică către doamna Viorica Dăncilă, Prim – Ministrul Guvernului României şi către doamna Ana Birchall, Ministrul Justiției şi Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, prin care a solicitat comunicarea în termen util dacă la nivelul Guvernului României există un proiect de act normativ privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ori dacă Guvernul României intenționează ca în perioada următoare să inițieze un proiect de act normativ în acest sens.
Demersul urmărește buna funcționare a instituțiilor din cadrul autorității judecătorești în raport de care Plenul Consiliului are atribuții concrete potrivit Capitolului II, Secțiunea a 2¹-a, art. 88¹ – 88¹¹ din Legea 304/2004.II. Răspunzând numeroaselor solicitări mass-media cu privire la comunicatul de presă al celor 7 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii emis în cursul zilei de astăzi, arătăm:

1. În privința aspectelor referitoare la convocarea ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de astăzi, cu privire la stabilirea datei de 24 iunie 2019 au existat discuții și consultări prealabile, ședința fiind amânată din data de 20 iunie 2019, când de asemenea nu a fost asigurat cvorumul legal. Au fost respectate atât termenul de 3 zile anterior convocării, cât și procedura efectivă de invitare prin intermediul Secretarului General al Consiliului, astfel cum prevede Regulamentul privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, lucrările fiind cunoscute din data de 20 iunie 2019.
Ședința de plen reclama urgență în considerarea câtorva lucrări, printre care nevoia finalizării unor proceduri indispensabile concursului de admitere în magistratură în curs de derulare, precum și punctele înscrise pe ordinea de zi cu referire la organizarea activității Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

2. În ceea ce privește solicitarea formulată în cadrul comunicatului emis astăzi, în sensul amânării chestiunilor ce țin de activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, după organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de către autoritățile române a recomandărilor organismelor internaționale, aceste aspecte urmează a fi decise de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.”Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Si daca s-ar folosi OUG,nu ar iesi poporula de la referendum in piată ?
26 Jun 07:12
Doamna presedinte,intrebati pe dl Danilet,daca nu aveți incredere in PNL si jurista lor ,dna Gorghiu.O intrebare poate fi chiar stupidă si mai cum ? Apropo,dar de ce sa fie desființată,ca americanii,prgamatici,si-au luat mâna de pe colaboratorea lor?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?