Legea pensiilor intră în linie dreaptă în Parlament. Ce schimbări aduce

30 Octombrie 2018
Pensiile speciale revin. Parlamentarii ar putea adopta proiectul săptămâna aceasta, odată cu bugetul
Pensiile speciale revin. Parlamentarii ar putea adopta proiectul săptămâna aceasta, odată cu bugetul

 Adoptată de Guvern, legea va fi dezbătută de comisiile de specialitate și poate suferi modificări. Astăzi se afla pe ordinea de zi a Comisiei juridice și de buget din cadrul Senatului. Legea prevede recalcularea tuturor pensiilor. 

Legea pensiilor aduce mai multe noutăți. Una dintre ele este luarea în calcul a masteratului și doctoratului ca vechime în muncă. De asemenea, mamele care au mai mult de trei copii și au stagiul minim de cotizare de 15 ani vor beneficia de sase ani reducere la vârsta de pensionare.
 
În proiectul de lege se arată că nicio pensie în plată nu va scădea, iar dacă în urma recalculării, reiese o pensie mai mica decât cea aflata în plată, va rămâne pensia dinaintea recalculării.
 
Ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu, susține ca este o lege a egalității, astfel încât sa nu mai existe situații în care doua persoane care au aceeași vechime în munca și care au lucrat în aceleași condiții sa primească pensii diferite.
 
Proiectul prevede și creșteri etapizate ale punctului de pensie. De la 1 septembrie, punctul de pensie va ajunge la 1.265 de lei, urmând ca în 2021 sa ajungă la 1875 de lei.
 
Impactul bugetar calculat pentru 2019 este 8,4 miliarde de lei, iar în 2020 se va tripla.
 
Proiectul a fost votat de Guvernul Dancila, dar pentru a ajunge sa devina lege trebuie votat și de către Parlament. 
 
CUM CREȘTE PUNCTUL DE PENSIE 
 
1.265 de lei în 2019;
1.775 de lei în 2020;
1.875 de lei în 2021
 
Sursa: proiect de lege 
 


Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Aurel
30 Oct 11:16
Legea pensiilor este asteptata de foarte multi cu nerabdare, dupa ce ministrul muncii i-a umplut de sperante. Este adevarat ca punctul de pensie va creste pana in 2021 si implicit si pensiile insa celebra formula se aplica doar din 2021. Tot de atunci vor fi luate in considerare alte sporuri sau doctorate sau stagiul ca militar in termen. Pana atunci vor trece 3 ani si multi vor parasi sistemul pe cale naturala, fara sa se bucure de promisiunile ministrului muncii.
De ce oare nu se prevede in lege ca recalcularile incep de la data intrarii in vigoare a legii? Oare nu este un drept al pensionarului de care ar trebui sa se bucure pe timpul vietii si nu dupa? (!)
Pe de alta parte, toti au promis ca vor respecta corelarea pensiei cu valoarea de 45% din salariul mediu brut pe economie. In realitate, formula propusa va genera aceleasi efecte cu legea 263. De ce nu se actualizeaza in fiecare an valoarea de referinta (75 lei) cu valoarea rezultata din impartirea simpla salariul mediu brut pe economie/25. Nu ar fi mai fair si s-ar evita degradarea nivelului de trai al pensionarilor? Ceausescu dadea 65-75% din media celor mai bune salarii din ultimii ani de activitate!!!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?