Kovesi, prima reacţie în scandalul desecretizării protocolului SRI-DNA

3 Aprilie 2018
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, astăzi, la Europa FM, că protocolul de cooperare a DNA cu SRI s-a aplicat și atunci când Daniel Morar a condus DNA.

"Cu aprobarea dlui Morar, protocolul a fost multiplicat și toti procurorii din subordine au primit copii. Exista dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat, iar Daniel Morar, în calitate de procuror general, nu a denunțat niciodată acest protocol, ca fiind ilegal", a declarat Kovesi.

Totodată, Kovesi a explicat că, atunci când a fost întocmit protocolul cu SRI, s-a constituit un grup de lucru, din care au făcut parte procurori din mai multe structuri."A fost, inițial, întocmit un proiect de protocol, s-au făcut observații și modificări pe marginea lui. Apoi, cu aprobarea lui Daniel Morar, acest protocol a fost multiplicat și mii de magistrați l-au aplicat ani de zile. Nimeni, nici Daniel Morar, nu a denunțat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol", a subliniat aceasta.

Kovesi a mai precizat că acest protocol era unul de cooperare instituţională, şi nu de colaborare, care, din punct de vedere juridic, înseamnă altceva.

"Nu există noţiunea de echipă mixtă în acest protocol, ci nu există noţiunea de colaborare, ci cooperare. Sigur că era necesar (protocolul -n.r.) În 2009 erau structuri de parchet care nu aveau un reportofon, nu existau echipe de interceptare la structurile de parchet. S-a simţit nevoia de a exista un astfel de protocol şi de a armoniza procedurile. Nu este vina procurorului că la acel moment interceptările se făceau exclusiv de SRI, aşa cum era stabilit de CSAT. La acel moment, trebuiau găsite soluţii pentru a ne îndeplini obligaţiile. Acest protocol nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare", a declarat procurorul-şef al DNA.

Daniel Morar, fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în prezent judecător la Curtea Constituţională, a declarat, referindu-se la desecretizarea protocolului de colaborare SRI-DNA, că, în perioada în care el s-a aflat la conducerea Direcţiei, protocolul semnat în 2009 nu a fost respectat.

"La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror-şef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ şi SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat şi care a apărut în spaţiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoştinţa lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituţiei", a completat Morar.  

Fostul şef al DNA a declarat că deşi „fiecare sesizare a SRI era însoţită de o adresă în care ni se cerea ca, în conformitate cu art.6 din Protocol, să comunicăm modul de valorificare a informaţiilor cuprinse în sesizare”, acesta, în calitate de şef al instituţiei, le-a comunicat procurorilor şefi de secţie existenţa acestui protocol, „dar pe care îl vom ignora şi, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI”, a declarat Daniel Morar.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Teodor
03 Apr 18:13
Nici "Protocoalele Sionului" nu au suscitat atata interes ca protocoalele in cauza. Pe mine nu ma intereseaza prin ce mijloace este dovedit un hot. Iportant este sa fie dovedit, sa dea inapoi ce a furat si sa faca inchisoare daca este cazul( fie vorba intre noi, la astia cam este cazul). Daca pe ici pe colo se mai contravine putin prevederilor legilor( care iar fie vorba intre noi , sint facute cam de aceiasi potentiali infractori si mai contin si ceva "chichite" care le-ar putea fi favorabile in caz ca......) am putea sa ne facem ca nu vedem ca si ei (infractorii) se fac ca nu vad cum toti suferim din cauza lor. Atunci, de ce zicerea "scopul scuza mijloacele" n-ar fi aplicabila si aici?
Răspunde
0 0
bogdan
03 Apr 13:53
Autoritățile de aplicare a legii din mai multe țări care se reunesc pentru a prinde un terorist sunt un alt exemplu de colaborare.
Răspunde
0 0
bogdan
03 Apr 13:52
Rolul și îndatoririle se împart între bărbat și femeie și își îndeplinesc sarcinile cu cooperarea activă a celuilalt. Deși vremurile s-au schimbat și așa au și percepțiile rolurilor unui bărbat și unei femei într-o familie, a existat un timp în care omul trebuia să se îngrijească de nevoile materiale, iar femeia să aibă grijă de treburile casnice, cum ar fi gătitul și hrănirea copii.

Fără cooperare, este greu de imaginat că lumea supraviețuiește, deoarece națiunile de astăzi depind una de alta pentru majoritatea cerințelor de resurse. Vedem cum țările lumii cooperează între ele ori de câte ori există o epidemie sau endemică sau când există o calamitate sau un dezastru natural care izbucnește într-un singur loc.

Care este diferența dintre colaborare și cooperare?

• Colaborarea este similară cooperării, dar o duce la un nivel mai înalt, cu participarea activă a tuturor membrilor în colaborare.

• Atunci când se întâlnesc diferite persoane sau organizații pentru a atinge un anumit obiectiv, aceștia adoptă o strategie comună care să le reglementeze abordările individuale. Aceasta este ceea ce este implicat în colaborare. Pe de altă parte, colectarea împreună a resurselor și realizarea unui pic pentru o cauză comună este ceea ce caracterizează cooperarea.

• Cooperarea este opusă de a sta singur sau de a concura, dar colaborarea este o participare activă la un efort comun.

• Există o abordare mai formală în colaborare decât cooperare.

• Într-o familie, rolurile unui bărbat și ale unei femei sunt clar definite și cooperează între ele pentru a ridica o familie fără reguli și reglementări scrise. Acesta este un exemplu clasic de cooperare.

• Se spune că colaborarea are loc atunci când oamenii de știință din multe țări se întâlnesc pentru a găsi un remediu endemic.

• Autoritățile de aplicare a legii din
Răspunde
0 0
bogdan
03 Apr 13:44
Diferența dintre colaborare și cooperare
Colaborare vs. Cooperare

Colaborarea și cooperarea sunt cuvinte în limba engleză care au semnificații foarte asemănătoare. De fapt, există mulți cursanți de limbă engleză care au folosit greșit aceste cuvinte interschimbabil ca și cum ar fi sinonime. În ciuda suprapunerii, există anumite diferențe subtile între cele două cuvinte care vor fi evidențiate în acest articol.

Ce este colaborarea?

Colaborarea lucrează împreună pentru a rezolva o problemă sau pentru a atinge un obiectiv. Există colaborări între persoane, organizații și chiar guverne pentru a aborda obiectivele și obiectivele comune. Împărtășirea cunoștințelor, a expertizei și a muncii manuale poate fi necesară în orice proiect de colaborare sau efort. Dacă o echipă de oameni de știință lucrează la un proiect precum cel care a avut loc la CERN pentru a înțelege cum a apărut universul nostru, îl numim ca un efort colaborativ. Atunci când două țări decid să-și asume un partener pentru a atinge un obiectiv comun, cum ar fi combaterea terorismului, este într-adevăr o colaborare. Interpolul, organizația internațională de poliție, este o organizație care există și funcționează datorită colaborării dintre țările membre.

Ce este cooperarea?

Cooperarea este un cuvânt care se referă la un proces de lucru la unison, pentru a atinge un obiectiv mai degrabă decât a lucra independent pentru a concura între ele. Știm cu toții despre cooperativele în care oamenii colectează împreună resurse pentru a avea un sistem de lucru. La nivel social, o familie este cel mai mic și cel mai puternic exemplu de cooperare în care un bărbat și o femeie se întâlnesc pentru a trăi unul cu celălalt și a împărtăși volumul de muncă pentru a începe familia. Rolul și îndatoririle se împart între bărbat și femeie și își îndeplinesc sarcinile cu cooperarea activă
Răspunde
0 0
Lucaci
03 Apr 12:43
Sa-si dea demisia Kovesi. A dovedit rea credinta in tot ce a facut.
Răspunde
0 0
Dan Lungiu
03 Apr 11:43
Dece nu publicati materialul, referitor la acesti indivizi care AU INCALCAT CONSTITUTIA ROMANIEI PRIN ASA ZISELE PROTOCOALE! SA RASPUNDA I N FATA LEGII ! NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE,ARTICOLUL 16 DIN CONSTITUTIA ROMANIEI !
DEMISIA PENTRU TOTI CEI CARE SUNT COMPLICI LA TOATE PROTOCOALEL!
Răspunde
0 0
Florin Ion
03 Apr 11:40
Oamneii astia din toate strcuturile asa zise de forta MINT CU NERUSINARE, IN SPECIAL SEFA DE LA DNA CARE DELCARA CA NU A EXISTAT NICIUN PROTOCOL.AM AVUT DOAR IMPRESIA CA DUPA 1990 ROMANIA VA AVEA INSTITUTII CU ADEVARAT DEMOCRATICE DAR M-AM ISNELAT AMARNIC!.
CUM MAI POT OAMENII ASTIA SA MAI STEA IN FRUNTEA ACESTOR INSTITUTII, CAND AR TREBUI SA PLECE,SA-SI DEA DEMISIA SI SA NU MAI AUZIM DE EI. CE POLTIE POLTIICA, AU VRUT SA ACAPAREZE TOT CEEA CE ISNEAMNA DEMOCRARTIE SI SA SE PERPETUZE INA CEST FUNCTII PLATITE DIN BANII PUBLICI PANA LE CRESTEA O BARBA ALBA !
PRESEDINTELE ROMANIEI ALES DE CEI 6,2 MILIOANE DE ROMANI, AR TREBUI DE URGENTASA S EIMPLCIE SI VINOVATII SA RASPUND AIN FATA LEGII. NU TREBUEI SA FII JJURIST SA-TI DAI SEAMA CA OAMENII ASTIA NE-AU FACUT VIATA UN CLAVAR SI PENTRU ASTA T R E B U I E S A P L A T E A S C A, TOATE ACESTE PROTOCOALE SA FIE DATE PUBLICITATII SA STIM SI NOI PENTRU CE AU FOST PALTITI ACESTI INDIVIZI ATATA AMAR DE VREME !
Răspunde
0 0
simon
03 Apr 09:52
Pai nu spunea Codruta in 2017 ca nu exista nici un protocol ? Pa nu scria in rapoartele SRI pana acum cativa ani de rezultatele bune ale ECHIPELOR MIXTE? De fapt scrie si in Protocol
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?