Klaus Iohannis, atac la PSD pe ”greaua moștenire”: Nu e din campanie, e din date concrete

7 Noiembrie 2019

Președintele Klaus Iohannis a participat la Gala ”Topul Național al Firmelor”.

”În ciuda unei guvernări PSD dezastroase – asta nu e din campanie, este din realitate - și a numeroaselor piedici cu care v-ați confruntat în ultimii ani, ați reușit, cu tenacitate, să vă conduceți afacerile și să faceți, în continuare, performanță.

Din păcate însă, rezultatele remarcabile de la nivelul firmelor dumneavoastră nu indică și consolidarea necesară de care România ar fi avut nevoie la nivel macro. Deficitele acumulate în ultimii ani par să devină amenințătoare pentru perspectivele noastre de dezvoltare.

Deficitul bugetar și deficitul de cont curent în creștere demonstrează că PSD a dus România în direcția pur și simplu greșită.

De exemplu, fostul guvern a lăsat, la sfârșitul lunii octombrie, un deficit bugetar de 29 miliarde de lei, adică 2,8% din PIB, care a depășit deja deficitul bugetar programat pentru întregul an 2019. Nici asta nu e din campanie, ci din date concrete.Totodată, lipsa de viziune a modelului economic, bazat pe alimentarea consumului, a condus la escaladarea deficitului balanței comerciale, dar și la o inflație record, sigur, raportată la situația țărilor din Uniunea Europeană.

Iată unde au dus impostura și diletantismul foștilor guvernanți – asta e din campanie! De aceea, acum este nevoie de politici ferme și eficiente, care să readucă economia și finanțele publice pe direcția echilibrului și a sustenabilității. În acest sens, misiunea guvernului PNL de a găsi soluții la problemele create de guvernele de dinainte nu va fi deloc ușoară. Sunt însă convins că vom face pași importanți în direcția bună, către România normală!

Doamnelor și domnilor,

Așa cum am arătat și în Programul prezidențial, țara noastră are nevoie de un nou model de dezvoltare, care să se bazeze pe inovare, productivitate și libertate economică.

România antreprenorială trebuie să fie economia liberei inițiative, care să genereze prosperitate economică, dar și stabilitate democratică.

De aceea, adresez un îndemn campionilor din această sală: deveniți mentori ai tinerei generații, împărtășiți experiența dumneavoastră și fiți acele modele sănătoase de care este atât de mare nevoie! Este important ca viitoarea generație să simtă că se poate face performanță și aici, la noi acasă, și că împreună, prin seriozitate, putem construi România normală, o țară în care munca cinstită este răsplătită așa cum se cuvine.

Cred că acum este momentul, la sfârșitul unui ciclu de guvernare care a lăsat semne adânci pentru România, să gândim pe termen lung și să acționăm în consecință.

Acest guvern nou trebuie să gestioneze probleme complicate și, tocmai de aceea, se cuvine să răspundem și la întrebări incomode, dar indispensabile pentru viitorul economiei noastre.

De exemplu, merită să ne întrebăm, împreună cu dumneavoastră, ca reprezentanți ai mediului de afaceri din România, cum ne dorim să arate relația oamenilor de afaceri cu administrația guvernamentală? Care sunt modelele de business fezabile care ar trebui multiplicate? Sau, cum putem să construim România antreprenorială, pe care ne-o dorim cu toții din această sală?

Cred că a devenit evident pentru fiecare dintre noi, decidenți și oameni de afaceri, deopotrivă, că birocrația excesivă reprezintă o povară pentru dezvoltarea afacerilor, iar lipsa de predictibilitate constituie un factor inhibator pentru inițiativele de afaceri.

De aceea, în economie, buna guvernare trebuie așezată pe reperele indispensabile ale transparenței, ale consultării și dialogului.

Doamnelor și domnilor,

Cunoașteți foarte bine exigențele la care trebuie să se ridice buna guvernare în economie.

Vocea Camerei de Comerț și Industrie a României s-a auzit tare și răspicat în toată această perioadă și vă felicit pentru asta. Îmi doresc ca dumneavoastră și instituția sub egida căreia se desfășoară acest eveniment să rămâneți aceiași vectori implicați, aceeași voce neobosită care să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă economia noastră, să gândiți soluții și să amendați derapaje.

Probabil că toți oamenii de afaceri din această sală au resimțit problema deficitului forței de muncă, atât sub aspectul calitativ, cât mai ales cantitativ, cu presiuni acute pe termen scurt. Apoi, dumneavoastră cunoașteți foarte bine cât de mari sunt oportunitățile ratate din cauza lipsei de infrastructură.

Nimeni nu mai concepe, în secolul XXI, că poate exista dezvoltare fără investiții în infrastructura de transport.

Aceste neajunsuri trebuie ferm rezolvate, iar în acest sens, dialogul cu mediul de afaceri este esențial pentru dezvoltarea României. Sunt convins că legiferarea arbitrară, după bunul plac al grupurilor de interese, a încetat.

Mediul de afaceri trebuie să redevină un interlocutor constant al decidenților publici. Un rol central aparține aici Camerei de Comerț și Industrie, un partener de încredere, în toți acești ani, cu care am avut o colaborare foarte bună, în special în acțiunile de diplomație economică.

Doamnelor si domnilor,

În încheiere, doresc să vă felicit încă o dată, având convingerea că, prin eforturile dumneavoastră conjugate, o generație de noi întreprinzători va crea noi modele de succes, precum cele care urmează să fie premiate aici.

Vă mulțumesc și vă felicit!”, a spus Klaus Iohannis în discursul său.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Avem un stat al intreprinzătorilor interni si internaționali
08 Nov 05:06
Asistăm la o nouă concepție de guvernare :dialogul,dl ministru de justiție e pe linie, zice că va dialoga cu judecătorii pentru a stabili dacă si cum să răspundă pentru abuzuri ,dl presedinte ne spune ca mediul de afaceri sa fie consultat în legătură cu ce legi li se adoptă.Nu mă opresc la alte sintagme că nu le pricep-„Sau, cum putem să construim România antreprenorială, pe care ne-o dorim cu toții din această sală?”Să însemne tra să devină un focar de investituri in economie și politică ?Teoria statului în socialism era că el are caracter de clasă,ceea ce dl presedinte a reținut .Social democtașia mergea pe consum ,adică colabora cu cei ce muncesc,dreapta instalată acum ,doreste un stat de clasă antreprenorială,adică să decidă marii negustori,ca în productie dl presedinte nu vede decât drumuri de piatră si dreumuri de fier.Oare s-o mai folosi CFR sau marfa e cărată cu camione nemțesti ?
Răspunde
0 0
Paine si circ in Romanica
08 Nov 02:06
Santa Klaus are o boala venerica. Se numeste PSD care l-a propus primministru al USL.
Răspunde
0 0
Cetateanul
07 Nov 21:07
Nici un cuvintel despre numarul record de decese inregistrate la "locurile de munca" ? Dar despre bolile asociate acestora ?
Răspunde
0 0
Florin
07 Nov 20:37
Sasul ăsta pe Penteleu el se crede Dumnezeu.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?