Kilogramul se transformă. Ce se va întâmpla cu unitatea de măsură

13 Noiembrie 2018
Kilogramul se transformă. Ce se va întâmpla cu unitatea de măsură
Kilogramul se transformă. Ce se va întâmpla cu unitatea de măsură

Nici kilogramul nu mai este ce a fost odată. Este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă, care au decis să redefinească unitatea de măsură care stă la baza lumii în care trăim. Iar acest lucru se va întâmpla vineri. 

Vineri se va scrie, din nou, istorie la Versailles. Reprezentanţi ai 57 de ţări vor vota pentru a schimba definiţia Kilogramului, ceea ce va transforma sistemul internaţional de unităţi de măsură. Astfel, kilogramul va fi stabilit în funcţie de o constantă care ia în calcul legătura dintre energia şi frecvenţa luminii. Practic, nicio unitate de măsură nu va mai depinde de un obiect fizic, aşa cum se întâmplă în prezent. 

"Aceasta este o replică a unui prototip naţional de kilogram şi a accesoriilor pe care BIPM (Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi - n.r.) le-a furnizat ţărilor", spune Richard David, consultant al Biroului Internaţional de Măsuri şi Greutăţi.Standardul original al kilogramului - un cilindru de platină şi iridiu de 39 de milimetri înălţime, folosit din 1889 - este ţinut într-un seif subteran cu trei chei, în vid, sub trei clopote de sticlă. 

"Unul dintre motive este că acest obiect este unic. Adică toată lumea a convenit că masa sa este de un kilogram", mai spune Richard David.

Al doilea motiv pentru care cilindrul este ținut în mediu controlat este păstrarea proprietăţilor. Cu toate acestea, cilindrul a pierdut în aproximativ un secol circa 45 de micrograme - echivalentul unui fir de nisip. 

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA TV

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?