Istoria secretă a tabloului primit de Tito în România. Premiera filmului Pădurea, joi, la București

27 Mai 2015

Lungmetrajul "Pădurea/ The Forest", o producţie România-Serbia, scris şi regizat de Sinişa Dragin, are premiera cinematografică joi, de la ora 20.00, la cinema Studio din Bucureşti, scrie Adevarul.ro.

Documentarul "Pădurea", semnat de Sinişa Dragin, porneşte de la un fapt real: în 1947, fostul lider comunist iugoslav Iosip Broz Tito a vizitat pentru prima dată România. Regimul comunist proaspăt instalat i-a făcut cadou un tablou al pictorului român Ion Andreescu, "Pădurea desfrunzită".

În anii '60, pe atunci tânărul critic de artă Radu Bogdan a decis să elaboreze o monografie dedicată lui Andreescu, care să includă şi o reproducere a tabloului făcut cadou lui Tito. După numeroase probleme şi peripeţii, el a obţinut permisiunea să fotografieze tabloul.

În momentul în care a fost dat jos de pe perete, iugoslavii au descoperit un microfon. Cineva îl spiona pe Tito. Filmul descrie mărirea şi decăderea socialismului în România şi Iugoslavia din perspectiva criticului de artă Radu Bogdan şi a obsesiei sale pentru tabloul lui Andreescu.

Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?