BNR a majorat prognoza de inflație, la 3,6%. Isărescu, avertisment privind salariile

8 Mai 2018

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Isărescu a făcut și un avertisment privind salariile. BNR transmite Guvernului că astfel de creșteri trebuie făcute, dar trebuie făcute cu prudență. Într-o singură lună salariul mediu net a urcat cu peste 15 procente. Asta se vede si in inflatie care a tot urcat de la inceputul anului

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în martie la 5%, faţă de 4,7% în februarie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, iar raportat la luna precedentă preţurile de consum s-au majorat cu 0,3%, potrivit INS.

Rata medie lunară a inflaţie s-a cifrat în perioada ianuarie-martie 2018 la 0,5%, faţă de -0,1% în perioada similară a anului trecut. 

Comparativ, în martie 2017, rata anuală a inflaţiei se cifra la 0,2%. 

Cea mai mare creştere an la an a fost înregistrată în luna martie a acestui an de mărfurile nealimentare, cu un avans de 6,57%, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 4% şi serviciile cu 2,9%. Faţă de februarie, preţurile produselor nealimentare au înregistrat un plus de 0,15%, alimentele de 0,48%, iar serviciile de 0,3%.

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?