Klaus Iohannis cere, de urgență, vot anticipat şi prin corespondenţă

19 Iunie 2019
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis propune modificarea legii electorale, astfel încât românii ''să nu mai fie batjocoriţi" la urne. În declaraţia de presă susţinută miercuri, şeful statului a precizat că dacă situaţia o va impune, va solicita chiar convocarea unei sesiuni extrordinare. 

În prima ieşire publică după respingerea moţiunii de cenzură a Opoziţiei, şefulu statului a anunţat că a trimis Guvernului şi celor două camere ale Parlamentului o scrisoare în care cere măsuri de urgenţă pentru modificarea legislaţiei electorale.

”Umilințele la care au fost supuși cetățenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repede niciodată. Foarte mulți nici măcar nu au mai apucat să voteze. A fost o situație întâlnită cu precădere în străinătate. Dreptul de vot este unul fundamental și a fost câștigat cu mari sacrificii de poporul român. (...) Indiferent de contextul politic toate instituțiile abilitate ale statului au obligația să ia toate măsurile pentru a identifica factorii care au condus la împiedicarea votului. Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri și toate tipurile de referendum, cu posibilitatea ca în viitorul apropiat să se aprobe un Cod Electoral", a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat şi care ar fi paşii ce trebuie urmaţi urgent:

- Guvernul să elaboreze un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare;- partidele să depună toate eforturile pentru ca proiectul să îndeplinească toate exigențele electorale.

Dacă este cazul, a afirmat şeful statului, este posibil chiar să solicite convocarea unei sesiuni extraordinare a legislativlui, pentru adoptarea rapidă a acestor modificări, astfel încât acestea să poată fi aplicate chiar la scrutinul prezidenţail de la sfârşitul anului.Sursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
rezistenta
20 Jun 11:03
pai sigur ca vrea sa schimbe legea, acum constientizeaza deabia ca Pojar este principalul profitor al bascaliei referendumului despre care nimeni nu mai spune un cuvant si vine gata uns de pe pozitie de mare sef de formatiune sorosista europeana, contracandidat la presedentie. Iohanis si-a tras-o cu mana lui.
Răspunde
0 0
adrian mihai
20 Jun 00:38
tatza nu vrea onor presedintele ? sau se gandeste ca nu-l mai ajuta softurile, bata-le-ar vina ?
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?