Ioan Talpeș, noi dezvăluiri în scandalul lichidării "Fantomelor" din fosta Securitate

12 Iulie 2018
Ioan Talpeș
Ioan Talpeș

Ioan Talpeș, fostul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) din perioada 1992-1997, a povestit despre modul în care a avut loc recrutarea de către SRI a unei "fantome" pregătită de SIE, cetățean american, pentru a deteriora relațiile dintre SUA și România în anii 90.

Ioan Talpeș a povestit, într-un interviu acordat lui Dan Andronic în EVZ, cum una dintre "fantomele" SIE revenită din America, a fost recrutată de SRI, "deși fusese interzisă orice recrutare a unui cetățean american, iar eu îmi luasem acest angajament față de ambasadorul american, John R. Davis jr.".

"Vreau să vă spun că, la 3 săptămâni de la semnarea celebrului angajament al „fantomei", acela că va colabora cu SRI, anunță ambasadorul SUA că vrea să vorbească ceva cu mine. Ambasadorul american îmi spune că el credea că ne-am înțeles că nu mai facem recrutări de cetățeni americani și îmi arată angajamentul „fantomei" la SRI", a dezvăluit Talpeș în Evenimentul zilei.

Talpeș: Predarea ”fantomelor” de pe teritoriul SUA s-a făcut cu acordul lui Iliescu

Ioan Talpeș spune că subiectul a fost discutat și cu Virgil Măgureanu, șeful SRI din acel moment, care a promis că ia măsuri. "Într-o discuție în CSAT, lui Virgil Măgureanu chiar i s-a transmis că trebuie să se dea ordin la toate unitățile SRI să nu mai contacteze cetățeni americani sau vestici. Embargo total! Erau admise acțiuni doar dacă desfășurau operațiuni dușmănoase la adresa statului român", a explicat Talpeș.

Fostul șef al SIE a dezvăluit un lucru extrem de interesant: că singura rețea de "fantome" (informatori-spioni ai statului român) pe care o lăsase să funcționeze în Vest era în Ungaria.Fostul șef al SIE declarase anterior că predarea listei către SUA cu ofițeri deconspirați s-a făcut cu acordul lui Ion Iliescu. Talpeș mai susține că nu exista altă opțiune, pentru că România dorea să-și câștige din partea americanilor condiția de viitor aliat.

Citește continuarea pe evz.ro

Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?