"Nu s-a demonstrat că Ioan Aurel Pop era omul Securității", explică istoricul Marius Oprea

15 Aprilie 2018
Marius Oprea
Marius Oprea
FOTO: Grup RC

Istoricul Marius Oprea a explicat că lista pe care apare numele lui Ioan Aurel Pop era doar „o listă de lucru, o bază de date provizorie".

Cunoscutul istoric și scriitor Marius Oprea confirmă că lista publicată de Revista 22 – cu privire la cei peste două sute de colaboratori păpușați de UM0225, structură a Securității care îi urmărea pe exponenții emigrației românești – reprezintă un document a cărui autenticitate nu poate fi contestată, dar avertizează că avem de-a face cu „o listă de lucru, o bază de date provizorie".

Concret, Oprea explică aceasta listă nu poate demonstra că anumite persoane – printre care Ioan Aurel Pop, recentul președinte al Academiei Române, și Radu G. Țeposu, critic literar, eseist și gazetar (decedat în 1999) – au colaborat cu poliția politică ceaușistă, scriu jurnaliștii dela PS News.

Oprea confirmă existența listei: „Confirm autenticitatea documentelor publicate în Revista 22. Indubitabil, avem de-a face cu înscrisuri întocmite de Securitate, însă este nevoie de o clarificare esențială: documentul la care ne referim reprezintă o listă de lucru a Securității, ceea ce înseamnă că nu toți cei care apar acolo cu nume și prenume au fost colaboratori. Am mai răsfoit astfel de documente. În realitate, lista publicată de Revista 22 conține, pe lângă numeroși informatori asupra cărora nu am niciun dubiu, și o serie de nume pe care Securitatea își propunea să le racoleze.În dreptul lui Ioan Aurel Popa apare un ‹nu›, ceea ce – e evident – nu înseamnă un da. Pe cale de consecință, și în lipsa altor documente care să-i probeze fără niciun dubiu colaborarea, nu-l poți acuza pe Popa că a fost informator, tocmai pentru că nu ai probe în acest sens", a mai spus Oprea.Subiecte pe aceeași temăSursă: REALITATEA.NET

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?